на живо

Григор Димитров е на осминафинал в Австралия

Пабло Кареньо Буста се отказа във втория сет заради контузия

Getty Images

Григор Димитров ще играе на осминафинал на Откритото първенство на Австралия по тенис. 

Класирането му стана факт, след като неговият съперник в третия кръг на надпреварата - испанецът Пабло Кареньо Буста, се отказа от мача в началото на втория сет заради контузия.

Снимка: Getty Images

Испанецът беше колеблив в самото начало на срещата. Димитров демонстрира страхотна форма и реализира 3 пробива без проблем в първия сет. Така той затвори частта с 6:0. Така наречения "геврек" Григор отбелязва за първи път от септември 2020 г., когато взе сет на 0 на Йошихито Нишиока в Рим.

Според статистиката на ATP, това е 29-и мач, в който българинът печели част при 6:0 в цялата си професионална кариера.

Снимка: Getty Images

И втората част стартира страхотно за Димитров, който реализира нов пробив. Видимо изнервеният му съперник поиска медицинска помощ на корта и обяви, че няма как да продължи да играе.

Така за 6-ти път в кариерата си роденият в Хасково тенисист ще играе на осминафинал в Мелбърн. За последно той бе сред 16-те най-добри на Откритото първенство на Австралия през 2019 г. Две години по-рано постигна най-доброто си класиране - участие на полуфинал.

Снимка: Getty Images

Следващ съперник на Димитров ще бъде победителят от мача между Доминик Тийм и Ник Кирьос. Те играят по-късно днес (12 февруари).