на живо

Григор Димитров на първи четвъртфинал в Шанхай

Българинът очаква нов мач с Рафаел Надал

Getty Images

Григор Димитров се класира за първи път в кариерата си на четвъртфинал на турнира в Шанхай. Първата ни ракета се наложи с 6:3, 7:6(3) над американеца Сам Куери. Срещата продължи час и 20 минути, а за българина това бе победа номер 40 от началото на сезона.

Следващият съперник на световния номер 9 ще бъде определен от двубоя между Рафаел Надал (Испания) и Фабио Фонини (Италия).

Снимка: Getty Images

Двамата тенисисти започнаха мача със стабилно представяне на сервис. При 2:1 обаче се усетиха първите колебания в началния удар на американеца, Гришо се възползва от това и направи пробив за 3:1. Хасковлията продължи да тормози Куери и при 5:2 получи три възможности за спечелване на сета, но този път съперникът му се измъкна от неприятната ситуация. Така на свой сервис българинът реши първата част - 6:3.

Снимка: Getty Images

В началото на втория сет превъзходството бе на страната на 30-годишния американец, който стигна до първия си пробив в мача за 2:0. Това никак не смути Димитров. Българинът светкавично върна брейка за 2:1, след което изравни за 2:2. Двубоят стана по-оспорван и се стигна до тайбрек, където повече класа показа Димитров и се поздрави с успеха в мача.

С класирането си за четвъртфиналите Гришо си осигури 180 точки за световната ранглиста и 149 675 долара от наградния фонд.