на живо

Григор Димитров преодоля Кириос и продължава напред в Индиън Уелс (ВИДЕО И СНИМКИ)

Димитров спечели мача срещу 19-годишния австралиец с 2:1 сета

Григор Димитров се класира за третия кръг на тенис турнира от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Той елиминира младия австралиец Ник Кириос след победа с 2:1 сета и повече от два часа игра на централния корт. Родната звезда спечели първия сет със 7-6, загуби втория с 3-6, но триумфира в решителния трети след нов тайбрек и 7-6. Така Григор си осигури нови 45 точки за световната ранглиста и 31 хил. долара от наградния фонд. В следващата фаза негов съперник ще бъде Томи Робредо.

Първият сет бе напълно равностоен. Димитров и Кириос бяха убедителни в своите сервис геймове и нито един от двамата не допусна да се стигне до ситуация, в която съперникът има точка за пробив. Така след 6-6 частта трябваше да бъде решена с тайбрек. Григор бе по-концентриран, успя да поведе с 4-1 точки и не изпусна аванса си, печелейки със 7-2, а с това и сета.

В първия гейм на втория сет Григор стигна и до първия си шанс за пробив, но не го оползотвори и Кириос поведе. Двамата спечелиха сервис геймовете си до 3-4 в полза на младия австралиец, който се възползва от няколко непредизвикани грешки на Димитров в осмия гейм и проби решително за 5-3. При свой сервис 19-годишният Кириос не допусна колебание и спечели сета с 6-3, изравнявайки резултата - 1-1.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Играта продължи да бъде равностойна и в началото на третата решителна част. До 4-4 нито един от двамата не успя да направи пробив, но Кириос първи опита да вземе предимство и го направи след още нетипични грешки за играта на Григор. Австралиецът поведе с 5-4, но в края на гейма изкълчи своя глезен при падане. Той не поиска помощ от физиотерапевта в паузата преди десетия гейм, опитвайки да спечели мача на свой сервис. Болката обаче явно оказа своето влияние върху играта на Кириос, който допусна връщане на пробива от мобилизирания Димитров. След бърза размяна на два сервис гейма се стигна до нов тайбрек. 

В него Димитров отново показа, че е по-класният и по-опитен тенисист на корта. При 3:3 точки той рязко повиши нивото на своята игра и успя да дръпне решително с 6:3, а минута по-късно спечели двубоя след 7:4 и 2-1 сета.

Така Григор взе преднина и в директните сблъсъци с Кириос, като това бе първата им среща. Имайки предвид неоспоримия талант на двамата, в следващите години най-вероятно ни очакват още много атрактивни двубои помежду им.