на живо

Григор Димитров с мощно начало в Мелбърн

Най-добрият ни тенисист се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия

Getty Images

Григор Димитров с убедителен старт в Мелбърн. 29-годишният тенисист победи хърватина Марин Чилич с 3:0 сета (6:4, 6:2, 7:6 (5)) и се класира за втория кръг, където негов съперник ще бъде участващият с "уайлд кард" Алекс Болт. Австралиецът е под номер 174 в световната ранглиста.

Българинът се изправи срещу хърватина за седми път, победата е трета за него. 

Снимка: Getty Images

Димитров, който от днес е номер 21 в света, се радваше на отличен сервис в този двубой, като записа 19 аса срещу 4 на Чилич.

Първият сет започна оспорвано, а до средата двамата пропуснаха по една възможност за пробив. В седмия гейм Григор направи брейк и стигна до успеха с 6:4. 

Снимка: Getty Images

Във втората част Димитров бе доста по-убедителен - реализира два пробива и спечели с 6:2.

Третият сет бе най-драматичен. След размяна на бързи геймове Чилич направи пробив, но той бързо бе върнат от Димитров. Хърватинът сервираше и за спечелването на частта, но българинът не се предаде и прати сета в тайбрек. В него бившият номер 3 в света се поздрави с успеха след 7:5 точки.

"Tова беше може би един от най-трудните ми жребии за първия кръг. Доволен съм, че влязох в ритъм. Струва ми се, че той беше доста напрегнат, често целеше линиите. Аз бях съсредоточен върху това, което зависи от мен", каза Димитров в интервюто след мача, дадено на корта.

Миналата година Григор отпадна във втория кръг на Australian Open, а най-доброто му класиране в първия за  годината турнир от Големия шлем е полуфинал през 2017-а.