на живо

Григор излиза за полуфинал и четвъртото място в ранглистата

Българинът се изправя срещу неудобния Пабло Кареньо Буста в Барселона

Getty Images

Григор Димитров има шанс да се завърне на четвърто място в световната ранглиста по тенис. За целта българинът, който в момента е пети, трябва да победи аржентинеца Пабло Кареньо Буста и да се класира на полуфинал на турнира в Барселона. Мачът се очаква да започне след 15:00 ч. днес (27 април)

Роденият в Хасково тенисист е поставен под номер 2 в схемата на надпреварата и вчера (26 април) победи трудно Малек Джазири от Тунис, за да си осигури място сред осемте най-добри.

Двамата с Буста са се срещали 5 пъти в "Мастърс" турнири, като Григор има 3 победи. За последно двамата се срещнаха на финалния турнир в Лондон, на който Григор триумфира. Тогава аржентинецът загуби катастрофално с 1:6, 1:6.

Снимка: Getty Images

Иначе в момента Димитров има 4950 точки, а при победа активът му ще набъбне до 5040, което означава, че ще изпревари четвъртия в ранглистата Марин Чилич (4985). 

Ако Григор спечели турнира, скокът ще е с още една позиция - трети в света с 5360 точки (пред Александър Зверев). 

Такова благоприятно развитие на ситуацията за Димитров означава отпадане на актуалния шампион в Барселона - Рафаел Надал. Ако Матадора не успее да защити точките си, той ще сдаде и първата позиция в ранглистата за сметка на  Роджър Федерер, който по-рано през годината обяви, че няма да играе на червени кортове.