на живо

Григор прави втора крачка към първа титла от Големия шлем

Димитров излиза срещу 186-ия в световната ранглиста днес

Getty Images

В самото начало на сезона световният номер 3 - Григор Димитров, заяви, че целта му след отличната 2017 г. е ясна - титла от Големия шлем! Днес (17 януари) българинът ще направи втората крачка кът трофея от Откритото първенство на Австралия.

След като в първия кръг победи квалификантът от Австрия Денис Новак, днес Димитров ще се изправи срещу още един тенисист, преминал през пресявките. На пътя му застава 22-годишният американец Макензи Макдоналд.

Той е 186-и в световната ранглиста и записа първа победа в основната схема на турнир от Големия шлем преди дни, когато в първия кръг отстрани шведа Елиас Имер. 

Участието му в Мелбърн обаче не е дебют на големите турнири. През 2016 г. той игра на Откритото първенство на САЩ с "уайлд кард". Загуба в първия кръг спря похода му.

От друга страна Димитров изглежда абсолютен фаворит. През 2017 г. той игра полуфинал на Откритото първенство на Австралия, който загуби драматично от Рафаел Надал след 5-сетова битка. Този успех обаче като че ли предначерта пътя му през годината - 3 титли (Бризбейн, София, Синсинати) и победа във финалния турнир на АТР в Лондон. 

Показаното на корта даде храна за размисли на експертите, които го слагат сред фаворитите за титла в Мелбърн и му предвещават скоро да прибере във витрината си първи трофей от Големия шлем.

Първо обаче Димитров ще трябва да се справи с предизвикателството във втори кръг. Мачът между него и Макдоналд, който ще бъде първи в съперничеството между двамата, е първи във вечерната сесия на централния корт в Мелбърн и се очаква да започне малко след 10:00 ч. българско време.