на живо

Григор с историческо класиране в Шанхай след тенис зрелище (ГАЛЕРИЯ)

Българинът победи Райън Харисън с 3:6, 6:3, 7:6 (6)

Григор Димитров успя да се класира за третия кръг на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай за първи път в кариерата си. След напрегнат мач срещу американеца Райън Харисън, продължил повече от 2 часа и половина, българинът победи драматично с 3:6, 6:3, 7:6(6).

Срещата беше истинско зрелище за удоволствие на публиката около корта. В нея не липсваха, както пробиви, така и атрактивни отигравания и обрати. В крайна сметка обаче световният номер 9 постигна четвърта победа срещу американския си съперник и си осигури историческо класиране за третия кръг в турнира. 

Двамата тенисисти започнаха мача без изненади в първите три гейма. В четвъртия обаче Харисън успя да постигне пробив и да поведе по-убедително. Димитров взимаше лесно своите сервис геймове, но не върна пробива и логично съперникът му поведе след 6:3.

Снимка: Getty Images

Вторият сет вървеше гейм за гейм почти до края. Димитров видимо бе по-уверен, въпреки изоставането. Това даде резултат в осмия гейм, в който българинът постигна пробив, а след това затвори частта за 6:3, в което вкара мача в трети сет.

Изравняването разклати стабилната игра на Харисън. Това стана ясно още в първия гейм на третата част, която завърши с пробив за Димитров и счупена ракета от страна на американеца. Съперникът на Димитров обаче показа здрави нерви и успя да върне пробива след гейм, продължил близо 9 минути. Харисън поведе с 4:2, а след това дойде време за нов пробив в мача, този път на сметката на Григор. Така се стигна до равенство 4:4. Двамата взеха подаванията си за 5:5, а след това вкараха частта в тайбрек

Харисън осъществи мини пробив за 2:1, а след това успя да поведе и с 4:1. Българинът обаче показа здрави нерви и остана в срещата, спасявайки 3 мачбола и изравнявайки за 6:6, а след това поведе с 7:6, за да отбележи и последната точка в мача, която му донесе победа.

Снимка: Getty Images

Следващият съперник на Димитров на кортовете в Шанхай ще бъде победителят от мача Сам Куери - Франсис Тиафо.