на живо

Гризман и 13 ноември 2015: За Мод, за Франция, за да не се забравя

Французинът почете жертвите на терористичните атентати в Париж

Reuters

Антоан Гризман по традиция се превърна в един от футболните герои при победата на Франция с 8:0 над Казахстан в квалификациите за световното първенство в Катар. Той отбеляза от дузпа в 84-ата минута, а категоричният резултат позволи на "петлите" да станат сигурен участник на шампионата на планетата. 

След като футболистът на "Атлетико" Мадрид се разписа, той вдигна фланелката си и показа друга, със собственоръчно изписана дата - 13 ноември 2015 г. и сърце.

С този жест Гризман трогна цял свят! Той отдаде почит на жертвите на терористичните атаки в Париж преди 6 години. Тогава във френската столица при 6 почти едновременни нападения загинаха 128 души (8 от тях са нападатели), а над 350 други са ранени. 

Терористичните атаки са едни от най-свирепите в съвременната история. 

Снимка: Reuters

Самият Гризман със сигурност все още трепери при спомена за датата 13 ноември 2015 г. Неговата сестра Мод е пряк свидетел на терористичните атаки. Тя избира да посети зала "Баткалан", където свири групата Eagles of Death Metal, вместо да гледа брат си по време на контролата с Германия в същия ден и час на "Стад дьо Франс".

40 минути след началото на шоуто се чуват експлозии, а в залата нахлуват терористи, които стрелят безразборно. 

"Ако мръднеш, си пътник. Човек до мен помръдна и го застреляха. Просто го застреляха и го чух как пада.", разказва за ужаса Мод, която за щастие успява да се измъкне жива. 

Франция със сигурност ще помни дълго ужасните терористични атаки. Гризман, отбелязвайки 42-рия си гол за националния тим, който ще може да защитава титлата си от миналото световно първенство, е поредното доказателство за това!