на живо

"Ореолът" спасил живота на Грожан

Пилотът на "Хаас" оцеля при ужасяваща катастрофа в Гран при на Бахрейн

Пилотът на "Хаас" Ромен Грожан вече се чувства по-добре след ужасяващата катастрофа, която претърпя на старта на Гран при на Бахрейн. Той ще бъде изписан от болницата във вторник.

Французинът преживя една от най-тежките катастрофи във Формула 1 от много време насам, след като още в началото на неделния старт болидът му закачи задната гума на Даниил Квят и се заби в предпазните ограждения.

Снимка: Reuters

От удара колата на французина се разцепи на две и избухна в пламъци, но изключително бързата реакция на медицинските екипи позволи на Грожан да се измъкне сравнително невредим.

Снимка: Reuters

Той бе откаран с хеликоптер в болница, където са били третирани изгаряния по ръцете и други части на тялото, след което записа съобщение за своите фенове. В него Грожан призна, че протекторът "ореол" е спасил живота му.

"Здравейте всички, искам да ви кажа, че съм добре. Е, добре до известна степен. Благодаря на всички за съобщенията. Не бях фен на "ореола" преди години, но мисля, че е страхотно, че го въведохме във Формула 1. Без него нямаше да мога да говоря в момента. Благодаря на всички медицински екипи", каза Грожан във видеото.

"Ореолът" бе въведен в болидите от Формула 1 през 2018 година и представлява метален пръстен около главата на пилотите, който ги предпазва при удар.

Снимка: Reuters

Според мнозина специалисти именно "ореолът", който бе приет скептично в началото, е спасил живота на Грожан след жестоката катастрофа.

Преди време тази предпазна технология спаси живота и на Шарл Льоклер при тежък инцидент на "Спа" в Белгия.