на живо

ЦСКА 1948 пред bTV: Показахме какво се прави, когато един отбор фалира (ВИДЕО)

Изпълнителният директор Добрин Гьонов смята, че тимът му ще привлече "червените" фенове с честна игра и ценностна система

ЦСКА 1948 пред bTV: Показахме какво се прави, когато един отбор фалира (ВИДЕО)

Изпълнителният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов е щастлив, че най-после отборът ще играе в елита на България.

Днес Изпълкомът на БФС реши да прекрати сезона във Втора лига, и лидерът ЦСКА 1948 спечели директна промоция за следващата кампания.

Така за първи път в историята два отбора с името ЦСКА ще играят в най-високото ниво на родния футбол.

В интервю за bTV Гьонов заяви, че тимът му е показал как трябва да действа един отбор след фалит - а именно да тръгне от най-ниските нива и постепенно да се пребори за мястото си в Първа лига.

"Искаше ми се накрая на някой мач, на терена да отидем да се поздравяваме. За съжаление пандемията не ни го позволи. В крайна сметка считам, че е напълно заслужено, така че съм много щаслив.", каза Гьонов.

"Считам, че показахме на цяла България как трябва да се случи. Когато един отбор фалира, трябва да се тръгне от най-ниското ниво, без да се търсят лицензи, сливания, преименувания. Тръгваш от най-ниското ниво, в нашия случай А-окръжна. Сега ни предстои най-тежкото стъпало - Първа лига, но съм сигурен, че с опита и модела на работа съвсем скоро ще покажем, че можем да бъдем един от най-водещите отбори в България." 

"Ние трябва да направим един продукт, който да продаваме на хората и те да изпитват удоволствие от това. Ще трябва да подобрим изключително много неща. От утре започваме работа, за да направим отбора колос.", добави той.

През лятото на 2016 г. след фалита на "ПФК ЦСКА" АД Гриша Ганчев създаде "ЦСКА-София" с участието на "Литекс" и "Чавдар" Етрополе. Клубът получи право да се състезава в новосформираната Първа лига, докато ЦСКА 1948 започна от най-ниските нива на родния футбол, преди да се изкачи във Втора лига.

Сред най-сериозните спорове между двата клуба бяха спечелването на привържениците, правото върху активите на "ПФК ЦСКА" и стадион "Българска армия". 

През 2017 година първодивизионният ЦСКА на Гриша Ганчев спечели търга за емблемата и останалите активи на фалиралия "ПФК ЦСКА" АД. Победител в процедурата, която се проведе в Кърджали, бе фирмата "Ред Енимълс" с представител Иван Велчев-Кюстендилеца. Компанията, приближена до самия клуб спечели с оферта на стойност около 8 млн. лв, която бе близо 5 пъти над първоначалната цена от около 1,6 млн. лв.

Впоследствие ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на "ПФК ЦСКА".

Гьонов обаче смята, че през следващия сезон ЦСКА 1948 ще привлече феновете на своя страна с честност, прозрачност и налагане на европейската си политика. "Ще бъде тежка битка - както на терена, така и за ценности. Тази борба ще привлече привържениците към единия от двата отбора. Ще имаме голямо уважение към феновете им, защото доскоро бяхме заедно. Няма да има провокации", категоричен е той.

"Ние сме против това, което се случи през 2016 г. Отборът на "Литекс" бе докаран в София, смениха му се фланелките и името, само с целта отбор с името ЦСКА да бъде в А група тогава."

"Не мислим да променяме стадиона. Досега играхме на стадион "Васил Левски" и това е най-добрият стадион в София. В момента се сменя и тревното покритие".

"Още утре започваме да работим по селекцията, но с този състав стигнахме до 1/4-финал за Купата на България, и то елиминирайки "Дунав" и много силния отбор на "Берое" в Стара Загора. С малко попълнения, ще засилим конкуренцията по постове, така че да бъдем конкурентоспособни", каза още Добрин Гьонов.

Вижте повече във видеото.