на живо

Хабиб Нурмагомедов иска да вкара ММА в олимпийската програма

Дегестанският боец има големи планове

Reuters

Хабиб Нурмагомедов може и да приключи със състезателната си кариера на ММА боец, но няма намерение да се отделя от спорта. Дегестанецът, който в 29 мача не позна вкуса на загубата в октагона, има план, с който ММА да стане олимпийски спорт.

Според него мисията му има шанс за успех за Игрите в Лос Анджелис през 2028 г.

Снимка: Getty Images

"Включването на ММА в олимпийските игри е основната ми задача през следващите две години", каза Хабиб на пресконференция в Узбекистан.

"Вече работим в тази насока. Ще имам срещи, включително и с президента на Международния олимпийски комитет (МОК). Ако не за Париж 2024, то за Лос Анджелис имаме страхотен шанс за промотиране на ММА", добави Нурмагомедов.

Той знае, че ще бъде трудно да убеди организаторите, но остава оптимист: "Те не искат там да има много кръв. Но що се отнася до разпознаваемост, спонсорство и телевизионен интерес, то ако ММА влезе в програмата, по интерес ще бъде наравно с футбола и атлетиката", уверен е Нурмагомедов.

Снимка: Reuters

Минута, след като ръката му беше вдигната победоносно във въздуха след успеха срещу Джъстин Гейджи миналия месец, Хабиб обяви, че това е бил последният му мач. Той разкри, че е дал обещание на майка си да не влиза в октагона без подкрепата на своя баща - Абдулманап.

Нурмагомедов-старши почина през юли 2020 г., след като получи усложнения след заразяване с коронавирус.