на живо

"Хамбургер" изпадна за пръв път в историята си

Отборите на "Нюрнберг" и "Фортуна" Дюселдорф ще бъдат сред елита през следващия сезон

Reuters

Отборът на "Хамбургер ШФ" изпадна от германския футболен елит за първи път в историята си. Възпитаниците на Кристиан Тиц приключиха сезона с домакински успех с 2:1 срещу "Борусия" Мьонхенгладбах, но завършиха на предпоследното 17-о място с 31 точки, въпреки че спечелиха четири от последните си шест срещи.

"Хамбургер ШФ" се надяваше на чудо в двубоя на "Волфсбург", но прекият конкурент за оставане спечели домакинството си на последния в подреждането "Кьолн" с 4:1 и остана на 16-ата позиция с 33 точки, като ще играе бараж за първа Бундеслига срещу третия от втория ешалон "Холщайн Кийл".

На мястото на двата изпадащи промоция за елита си осигуриха "Нюрнберг" и "Фортуна" Дюселдорф.

"Хамбургер ШФ" беше единственият клуб в Германия, който досега не беше губил мястото си в първа Бундеслига.
Не по-малко драматична беше и борбата за топ 4 за квоти за Шампионската лига.

"Байерн" отдавна си беше осигурил титлата, а "Шалке 04" си беше гарантирал сребърните медали, но три отбора си оспорваха третата и четвъртата позиция.

В пряк сблъсък "Хофенхайм" спечели с 3:1 срещу гостуващия "Борусия" Дортмунд и със събраните 55 точки заслужи бронзовите медали с един гол по-добра голова разлика от "жълто-черния" си съперник, който завърши четвърти.

"Байер" Леверкузен можеше да изпревари и двата отбора при убедителна победа над гостуващия "Хановер", но спечели със само 3:2. Възпитаниците на Хайко Херлих бяха близо до целта, след като Лукас Аларио се разписа два пъти в първите 18 минути. Между двете попадения Вендел пропусна дузпа за домакините, които все пак направиха преднината си класическа в началото на втората част след точен изстрел на Юлиан Бранд.

Домакините се нуждаеха от още две попадения, за да изместят си гарантират четвъртото място, но вместо това допусна два гола във вратата си в добавеното време и остана пети също с 55 точки.

Миналогодишният сребърен медалист "РБ Лайпциг" завърши шести с 53 точки след разгром с 6:2 на терена на "Херта" и ще играе в Лига Европа.

Шампионът "Байерн" допусна поражение с 1:4 от гостуващия "Щутгарт", който излезе седми с 51 точки и също има шансове за Лига Европа, ако баварците спечелят финала за Купата на Германия срещу "Айнтрахт" Франкфурт.