на живо

Хамилтън недоволства от слабата организация в кампанията против расизма

Част от пилотите коленичат, няма достатъчно време да се изрази позиция, коментира пилотът от Формула 1

Reuters

Пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън изрази остро недоволството си от липсата на организация по време на стартовете от сезона. И този път не става въпрос за цялостно разпределение на времето, а за невъзможността британецът да изкаже своята позиция против расизма.

Именно Хамилтън е един от най-активните спортисти в този аспект. Той се включи в кампанията "Black Lives Matter", подета след смъртта на Джордж Флойд по време на арест в САЩ, и често говори за различното отношение, базирано на различния цвят на кожата.

Снимка: Reuters

След като сезон 2020 във Формула 1 стартира преди седмица, Хамилтън не пропуска да коленичи на старта - стар жест против расизма. В Унгария пък носеше тениска с надпис "Black Lives Matter". Но не всички негови колеги се включиха в кампанията

"Всичко преди състезанието беше претупано и трябваше да бързаме. Излязох от болида, тичах до старт-финала и бързо застанах на колене. Просто не ни дадоха много време, беше ни казано, че церемонията по старта трябва да започне скоро. В Австрия беше много по-различно, но ми се струва, че те мислят, че щом веднъж са подкрепили движението и борбата с расизма, значи всичко е наред", критикува Хамилтън.

Той коментира и отказа на Ромен Грожан ("Хаас") и Себастиан Фетел ("Ферари"), които са начело на Асоциацията на пилотите, да говорят за проблема с расизма.

"Грожан явно не мисли, че това е важно. Той е от тези, които мислят, че щом сме го направили веднъж и сме застанали на коляно, всичко е наред. Опитах да говоря с него, но той не повдигна темата на брифинга на пилотите. Себастиан също не каза нищо", не скри раздразнението си Хамилтън.

Снимка: Reuters

Британецът е първият чернокож пилот, станал шампион на Формула 1. 

Той се надява да спечели 7-а титла от надпреварата през сезон 2020, с което да настигне легендарния Михаел Шумахер, който е рекордьор по отличия.