на живо

Хамилтън ще стане рицар преди Нова година

Той влезе в списъка на кралица Елизабет Втора

Getty Images

Седемкратният шампион при пилотите във Формула 1 - Люис Хамилтън, ще стане рицар. Той ще придобие това звание и ще добави "сър" пред името си на 28 декември, когато по традиция британската кралица Елизабет Втора се среща с най-заслужилите си поданици.

Пилотът на "Мерцедес" триумфира за седми път в една от най-скъпите и атрактивни надпревари в света и изравни рекорда на легендарния Михаел Шумахер.

Снимка: Reuters

Преди седмица беше решено, че това постижение е достатъчно, за да прибави името на Хамилтън към така наречения "новогодишен списък" на кралицата. Не беше ясно дали съответните власти ще решат да дадат рицарско звание на британеца сега или след като приключи кариерата му. 

Самият той заяви, че за него ще е огромна чест, въпреки че има други, по-големи герои в последните 12 месеца.

Снимка: Getty Images

"Не съм спасил животи, както лекарите, медицинските сестри и работници или капитан Томас Муур", заяви той.

"Да се срещна отново с кралицата за мен ще е най-щастливият ден в живота ми. Като всеки британец, аз съм възпитан да уважавам кралското семейство. Кралицата е икона, тя е страхотен човек", добави Хамилтън пред Би Би Си.

35-годишният пилот има в своята колекция Орден на Британската империя, връчен му лично от кралицата през 2009 г.

Снимка: Reuters

След това името му се появи в така наречените "Панамски документи". Според появилите се информации, Хамилтън е успял да спести няколко милиона данъци покрай покупката на частен самолет. Този факт, а и това, че пилотът няма адресна регистрация във Великобритания, а в "данъчния рай" Монако, можеха да му костват рицарското звание. Британските медии заявиха, че тези "проблеми" явно са били решени.

Хамилтън е 18-ият действащ спортист, който ще получи рицарско звание. Сред най-известните са тенисистът сър Анди Мъри, който има 3 титли от Големия шлем, както и златният медалист на 5000 и 10 000 м от олимпийските игри през 2012 и 2016 г. - сър Мо Фара.