на живо

Хамилтън спечели квалификациите на "Монца"

Седми пореден успех за британския пилот

Getty Images

Световният шампион Люис Хамилтън продължи доминацията си във Формула 1 с победа в квалификациите за място на "Монца", но за разлика от предните случаи той ще има за съперници на старта Кими Райконен и Себастиан Фетел от Ферари. Британският пилот на Мерцедес спечели с време 1:23.397 минути, с което записа седми пореден успех в квалификации, както и 11-и от общо 12 старта. Неговият съотборник Нико Розберг пък е четвърти, което е неговият най-лош резултат от цели 27 състезания насам. За последно това се случи миналата година в Китай.

Хамилтън подобри рекордното си време от миналогодишните квалификации още преди началото на последната сесия, така че фаворитът беше ясен рано в състезанието за място. Розберг все пак не се предаде без борба и първи постави време за победа в третата сесия, но неговите мечти бяха разбити само в рамките на минута от цели петима пилоти.

Снимка: Getty Images

Хамилтън водеше след първите меки гуми в квалификациите и със сигурност беше фаворит, но предстояха атаките за лидерската позиция след карирания флаг. В тях най-сериозна опасност за британеца беше Кими Райконен, но той стигна само до второто място, изпреварвайки Фетел. Розберг пък измести Фелипе Маса от четвъртата позиция, а зад тях се наредиха съотборникът на бразилеца в Уилямс - Валтери Ботас, Серхио Перес от Форс Индия, Ромен Грожан от Лотус, Нико Хюлкенберг от Форс Индия и Маркус Ериксон от Заубер.

Розберг, с 0.306 секунди пасив от Хамилтън в квалификациите, изостава с 28 точки от своя съотборник в генералното класиране. Райконен и Фетел, и двамата с над 2 десети от секундата пасив в квалификациите, пък нямат шансове за титлата.