на живо

Хамилтън спечели в луда надпревара на "Джеда" и се изравни с Верстапен

Битката за титлата във Формула 1 стигна до последното състезание

Битката за титлата във Формула 1 стана още по-ожесточена и ще се решава в последното състезание за сезона, след като световният шампион Люис Хамилтън триумфира в дебютното Гран При на Саудитска Арабия! В драматична надпревара, изпълнена с инциденти, спирания, поява на автомобил за сигурност и наказания, пилотът на "Мерцедес" записа 103-ата си победа във Формула 1.

Така Хамилтън и претендентът Верстапен, останал втори тази вечер, вече са с равни точки на върха - по 369.5. При конструкторите "Мерцедес" взе аванс от 28 точки пред "Ред Бул" заради третото място на Валтери Ботас.

На писта "Джеда" Верстапен опита да задържи лидерството в състезанието и шампионата, използвайки различна стратегия. Той пробва да завърши надпреварата със средно меки гуми, докато Хамилтън предпочете твърдите, което му осигури само едно влизане в бокса.

Британецът успя да изпревари в 45-ата обиколка пилота на "Ред Бул", който получи и наказание от 5 секунди добавено време. Причината беше инцидент между седемкратния световен шампион и Верстапен в 37-ата обиколка. В 27-ми завой Хамилтън се удари в болида на нидерландеца, при което предното крило на Люис бе повредено.

"Не успях да разбера защо той спря така агресивно пред мен. Ударих го отзад, а след това той ускори. Не разбрах какво се случи. По-късно ми беше обяснено, че са му наредили да ме пропусне.", коментира инцидента Хамилтън.

"Намалих, бях в дясната половина и исках да ме изпревари. Може би той не искаше. Не разбрах какво се случи там.", заяви Верстапен след състезанието.

Последният старт за сезона е Гран При на Абу Даби, на пистата "Яс Марина", следващата неделя.