на живо

Хамилтън: Верстапен преминава границата. Мисли, че правилата не важат за него

Битката за титлата ще се реши в последния старт за сезона в Абу Даби

Reuters

Напрежението и словесните престрелки между Люис Хамилтън и Макс Верстапен продължават с пълна сила. Седемкратният световен шампион спечели в Саудитска Арабия и се изравни по точки на върха в класирането с нидерландеца.

Британецът триумфира на новото улично трасе в Джеда в една хаотична надпревара, белязана от катастрофи, кола за сигурност и удар между двамата.

Снимка: Reuters

Хамилтън и Верстапен се удариха в момент, в който пилотът на "Ред Бул" трябваше да пропусне пред себе си британеца, тъй като го беше изпреварил неправомерно. Но вместо това нидерландецът натисна спирачките и получи удар отзад от Хамилтън, който едва избегна по-сериозни поражения по болида си.

"Невероятно е каква бе радостта в бокса на отбора ни. Не съм виждал такова нещо, а съм в този тим от десет години. Енергията и адреналинът са огромни, радвам се, че успях да спечеля", каза Хамилтън след състезанието.

Снимка: Reuters

"Състезавал съм се с много различни пилоти, попадал съм на различни характери. Някои от тях преминават границата, Макс със сигурност я прескача. Понякога мисли, че правилата не важат за него или не мисли за тях", коментира Хамилтън.

"Толкова пъти съм избягвал катастрофа с него и нямам против, защото можеш да отстъпиш и да се бориш в следващия старт, както и съм правил."

И преди старта в Саудитска Арабия Хамилтън укоряваше Верстапен за безразсъдно и опасно каране, както и за нарушаване на правилата.

Снимка: Reuters

Верстапен също коментира инцидента и обясни, че е искал да остави коридор вляво от себе си на Люис да го изпревари, но британецът не е разбрал маневрата.

Стюардите разглеждаха случилото се на пистата до 1 ч. след полунощ българско време, но и днес няма индикации за допълнителни наказания.

Последният старт за сезона в Абу Даби е следващият уикенд. За пръв път от 47 години двамата претенденти за титлата влизат във финалната надпревара с равни точки, като тогава битката се води между Емерсон Фитипалди с "Макларън" и Клей Регацони с "Ферари", а бразилецът печели титлата.