на живо

Хандбалното шоу в Катар започва

Арабската държава е домакин на Световното първенство

Getty Images/Guliver Photos

От днес в Катар започва 24-ото издание на Световното първенство по хандбал. 24 отбора ще вземат участие в едно от най-големите спортни събития през 2015 година, което заслужава вниманието на родните спортни фенове, въпреки липсата на каквото и да е българско участие в турнира. Той ще продължи до 1 февруари, когато ще бъде изигран мачът за титлата. Двубоят на откриването (днес, 19:30) пък противопоставя тимът на домакините и Бразилия.

Шоуто е гарантирано!

Катар и хандбал - какво е общото?

За всички е ясно, че арабската държава е една от най-бързо развиващата се икономически и инфраструктурно, поради неизчерпаемите финансови ресурси на местните богаташи. В това развитие безспорно място има и спортът, който се радва на все по-голяма популярност сред обществото.

Кандидатурата на Катар бе избрана в конкуренцията на такива от Норвегия, Полша и Франция. Това е вторият случай, в който страна от региона между Близкия Изток и Африка приема световните финали. Първият бе през 1999 година, когато Египет бе домакин на шампионата.

Участници и фаворити

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Като домакин Катар се класира за първенството автоматично, както и Испания - настоящият носител на световната титла. Представители на шампионата нямат Северна Америка и Австралия. "Кенгурата" си осигуриха участие чрез първенството на Океания, но на 8 юли Международната федерация взе решение да отнеме мястото на Океания, поради липсата на континентална федерация. Вместо Австралия уайлд кард получи отборът на Германия.

На 7 ноември още два класирани отбора се отказаха от участие - Бахрейн и ОАЕ, които бяха заменени от Исландия и Саудитска Арабия.

Най-много са европейските представители - 15. От континентите Азия, Африка и Южна Америка участват по три отбора.

Формат на турнира

В първата фаза на турнира 24-те отбора са разделени в четири групи по шест. Играе се всеки срещу всеки, а първите четири в крайното класиране се класират за осминафиналите.

Като най-интригуваща се очертава Група 4, в която е финалистът от миналогодишния еврошампионат Дания, отборите на Русия и Полша, както и световният първенец от 2007 година Германия.

Ето и участниците във всички четири групи:

Група 1: Испания (СШ), Словения, Катар (Д, Шампион на Азия), Беларус, Бразилия, Чили

Група 2: Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония, Австрия, Тунис, Иран

Група 3: Франция (ЕШ), Швеция, Алжир (Шампион на Африка), Чехия, Египет, Исландия

Група 4: Дания, Полша, Русия, Аржентина (Шампион на ЮА), Саудитска Арабия, Германия

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съоръжения

Три чисто нови зали бяха построение специално за провеждане на шампионата. Две от тях са в столицата Доха, но най-голямата е в северния град Лусаил.

- Доха, зала "Али бин Хамад ал-Атиях" с капацитет 7700 души

- Доха, зала "Духаил Хандбал" с капацитет 5500 души

- Лусаил, зала "Лусаил Арена" с капацитет 15300 души

Любопитни факти

Предишното планетарно първенство бе проведено през 2013 година в Испания. Тогава домакините триумфираха след победа на финала над Дания с 35-19.

Това бе втора титла в историята на "ла роха". С най-много трофеи - по четири, могат да се похвалят тимовете на Швеция, Франция и Румъния (да, Румъния). По три титли имат Русия и Германия.

Най-много участия на световни финали имат шведи и германци - 21. Следват Дания (20), Франция (19), Испания и Исландия (17).