на живо

Хаос в Берн: Полицията стреля, за да укроти сръбски фенове

Според феновете на "Звезда", провокацията идва от... наркомани

Getty Images

Полицията в швейцарския град Берн имаше трудната задача да съблюдава за реда преди, по време и след мача на местния "Йънг Бойс" срещу сръбския "Цървена звезда". Въпреки добрата подготовка и пълната мобилизация, сблъсъците не бяха избегнати.

В едно от появилите се видеа на сръбското издание "Телеграф", се вижда, че местен полицай отправя предупредителни изстрели във въздуха, за да спре бой между сръбски фенове и местни. Обяснението на звездашите е любопитно. Според тях, те са били провокирани от местни... наркомани. 

Хиляди фенове на "Звезда" пристигнаха в Берн, за да изгледат равенството 2:2 на своя тим срещу "Йънг Бойс" в плейофа за влизане в групите на Шампионската лига. Реваншът е следващата седмица в Белград.

Местните власти се притесняваха по-скоро от етнически сблъсъци, тъй като в града има голяма албанска общност.

От "Йънг Бойс" осигуриха 3000 места за гостуващи фенове, но те бяха значително повече. Според сръбските издания билетите "на черно" са достигали цени от близо 300 евро.

В профила в социалните мрежи на полицията в Берн се съобщава за няколко ранени и арестувани по време на шествието на феновете на "Звезда" към стадиона. В 2 часа след полунощ сръбската агитка е била изведена от града и страната.