на живо

Хапчета в чаша: Мръсните дрехи на българското плуване (ВИДЕО)

Как изглеждат чашите, които се дават на плувците от националния отбор?

Хапчета в чаша: Мръсните дрехи на българското плуване (ВИДЕО)

Вещества под формата на хапчета, поставени в пластмасова чашка. Това не е шега. В чашите, които представихме в предаването "Тази сутрин", има бонбони и дъвки. 

Нашите са вкусни, но другите, за които говорим, може да прекратяват кариери. Количеството е приблизително същото - около 35 "хапчета".

Така, през 2021 г. плувците от националния отбор приемат таблетки, дадени им от треньора Кристиян Минковски и лекаря на тима д-р Любомир Петров.

Тази схема щеше да остане тайна, ако трима от момчетата в щафетата - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов не бяха дали положителни допинг тестове. Преди дни bTV научи, че в пробите на тримата е открито веществото станозолол - архаичен анаболен стероид, използван още през 60-те години на ХХ век. 

Стари вещества - стари методи!

Снимка: bTV

Според д-р Петров и Минковски, плувците знаят какво взимат. Според тримата уличени - не. Те са следвали указанията. 

От къде се е появил станозололът? И тук версиите са две. Лекарят и треньорът подозират външна намеса, дори попадане в организма чрез протеинови барчета, паста за зъби, капки за нос и... докосване на повърхност. Баблаков, Николов и Панайотов твърдят, че няма как да се наговорят да взимат едно и също, предвид, че живеят в различни градове. 

След като случаят стана публичен, младите плувци получиха безрезервна подкрепа не само от близките си. Настоящи и бивши техни колеги използваха социалните мрежи, за да заявят, че методът "хапчета в чашка" е добре познат в последните 30 години.

Две от най-добрите ни плувкини и многократни национални рекордьорки - Нина Рангелова и Екатерина Аврамова, бяха категорични, че вина за положителните допинг проби нямат тримата уличени. 

Снимка: личен архив/ Нина Рангелова

"Те са взимали добавки само и единствено от националния отбор. Защо им се дават витамини в чашки? Така ни ги даваха още през 2005 година на Белмекен. Това е практика още от 90-те в националния отбор. Никой не може да ме убеди, че на доктора му е по-лесно да слага витамини в чашка два пъти на ден, вместо да даде цялата запечатана опаковка на състезателите и те да ги приемат както е по схемата. Според мен всичко това се прави, за да се пестят пари от витамини и може би с тези пари да се случват и други неща", заяви вчера Рангелова.

Родителите на тримата също са притеснени. Баблаков, Николов и Панайотов може да получат наказание от 4 години спиране на състезателните права. Това ще означава край на кариерите им! 

Днес (25 февруари) предстои тримата да дадат обяснения пред Българската федерация по плувни спортове. След това да предоставят писмени сведения на родния Антидопингов център. 

bTV научи още, че се очакват резултатите от още една взета проба.