на живо

Хеликоптерът на Коби нямал лиценз да лети в мъгла

Първият официален доклад от разследващите се очаква след 10 дни

Компанията "Айлънд Експрес Хеликоптерс" не е имала лиценз да извършва полети в мъгла. Нейна собственост е летателното средство, след чиято катастрофа смъртта си намери баскетболната легенда Коби Брайънт, дъщеря му Джиана-Мария и още 7 пътници, сред които и пилотът. 

Информацията е на разследващите инцидента, който се случи в неделя (26 януари) в близост до калифорнийския град Калабаса. Очаква се първият им официален доклад да бъде публикуван след 10 дни.

Една от версиите, че именно намалената видимост, породена от гъстата мъгла, е причина хеликоптерът да се разбие.

Снимка: Reuters

Според официалната информация пилотът Ара Зобаян не е имал разрешение да лети, когато условията изискват да се ориентира само по данните в пилотската кабина. Въпреки това се предполага, че той е имал опит в такива ситуации. От компанията, която притежава хеликоптера, е трябвало да му наложат ограничение в този случай. 

Разследващите са пестеливи откъм информация за инцидента. До момента се знае, че машината не е била оборудвана със система за предупреждение за сблъсък с наземно препятствие при лоши метеорологични условия. В нея няма и "черна кутия". 

Баскетболистите на "Лейкърс" и феновете организираха емоционално сбогуване със своя любимец в първия домакински мач след трагедията. Над 19 000 привърженици плакаха заедно след емоционалната реч на един от най-близките приятели на Брайънт - Леброн Джеймс.