на живо

Хиляди съболезнования към близките на загиналите футболисти на „Шапекоензе"

Отборът пътувал към първия с голям финал в историята на клуба

Президентът на колумбийския "Атлетико Насионал" Хуан Карлос де ла Куеста се присъедини към хилядите съпричастни с трагедията и изказа своята подкрепа към близките на всички загинали по време на самолетната катастрофа в град Меделин. 

“Това е огромна трагедия за света на футбола. Всички скърбим в този тежък момент. Съчувстваме на семействата и близките на всички онези, които са били на борда на самолета. Мислите ни са с тях. Молим се, колкото се може повече да са оцелелите”, заяви Де ла Куеста, който в момента се намира на мястото на инцидента.

По последна информация на борда е имало общо 81 души, сред които членовете на бразилския футболен отбор „Шапекоензе". Самолетът е превозвал футболистите на колумбийския тим за първата среща от финала на Копа Судамерикана - турнир, еквивалент на Лига Европа в Южна Америка, срещу „Атлетико Насионал”. 

Испанското издание "Марка" публикува списък с оцелелите. Това са тримата футболисти Данило, Джаксън Фолман, Алан Рушел, стюардесата Химена Суарес и журналистът Рафаел Хензел.

"Шапекоензе" е сравнително млад отбор. Създаден е през 1973 г. в град Шапеко, в южната част на Бразилия. Стадионът им "Арена Конда" в Санта Катарина е с капацитет 22 600 места. Техен треньор е Луис Карлос Сароли, известен като Кайо Джуниър, който е бивш футболист, играл в бразилски и португалски отбори. 

През 2009 г. отборът се подвизава в четвърта дивизия на бразилското първенство. В елита се класира през сезон 2014/2015, а финалът на Копа Судамерикана беше първият им шанс да спечели важен трофей.

Звездата на клуба е Ананиас. Именно той отбеляза гола, с който "Шапекоензе" се класира за финала на еквивалента на Лига Европа в Южна Америка. Той също е сред загиналите в катастрофата.

След трагедията много отбори и спортни личности изразиха съболезнованията си към близките на загиналите.

"Нека Бог бъде с нашите спортисти, официални лица, журналисти и гости в делегацията", написаха от клуба в официалната си страница във Фейсбук и заявиха, че ще излязат с обръщение, когато стана ясна причината за катастрофата.

Южноамериканската конфедерация по футбол (КОНМЕБОЛ) изрази своите съболезнования и отмени всички скорошни срещи.