на живо

Хокейните "лъвове" от Кения (ВИДЕО)

Момчетата от Найроби сбъднаха мечтата си и играха със Сидни Кросби

В цяла Централна и Източна има точно една ледена пързалка. Тя се намира в хотел в Найроби. Точно там тренира и единственият хокеен отбор - "Лъвовете на Кения". Доста екзотична картинка за страна, известна преди всичко със своите бегачи на дълги дистанции.

Капитанът на тима Бенард Азегере се влюбва в стика и шайбата, докато гледа по телевизията мачове от зимните игри във Ванкувър през 2010 г. "Занимавал съм се с всички спортове, които се развиват в Кения - футбол, ръгби, лека атлетика. Заедно с приятелите ми обаче решихме да опитаме нещо уникално. Тук хокеят се възприема като игра на белите мъже от Европа. Затова всички смятаха, че нямам никакъв шанс да успея".

Основният проблем за "Лъвовете" е липсата на съперници. Ето защо от създаването си през 2012 г. състезателите участват само в безкрайни двустранни игри. За капак в Найроби няма магазини, където се продават аксесоари за зимни спортове. Затова хокеистите са принудени да носят екипировка, внесена от САЩ и Канада.

"След всяка тренировка имахме натъртвания и синини. Нямаме дори достатъчно каски. Поръчвахме на заварчик да изработи стоманената мрежа за вратаря.

Ситуацията се променя драстично, след като отборът привлича вниманието на китайска компания за онлайн търговия. Рекламният клип събира над 7 милиона гледания в Youtube. Благодарение на новия си спонсор "Лъвовете" вече притежават пълна екипировка и дори пътуват за зимните игри в Пьонгачнг. В Южна Корея играчите за първи път виждат сняг и чувстват истински студ.

"Мислех, че снегът наподобява на леда във фризера. По-скоро обаче прилича на размразен хладилник. Когато излязохме от терминала, сякаш огромен вентилатор бе включен на максимална степен", споделя Азегере.

Приятните изненади пред хокеистите от Кения тепърва предстоят. По покана на местна верига кафенета те посещават Канада. За първи път се изправят срещу друг отбор. И стъпват на леда заедно с легендите Сидни Кросби и Нейтън Макинън.

Момчетата от Найроби дори докосват лицето на Кросби - просто така, за да се уверят, че е истински. Ден на чиста хокейна наслада.

Тагове: