на живо

Холандия продължава да затъва

Първенецът на страната без сигурно място в Шампионската лига

Getty Images

Тежките времена за холандския футбол продължават. Лалетата се провалиха в мисията си да се класират за световното първенство в Русия през 2018 г., а пропуснаха и последното европейско през 2016 г. Сега дойде нов удар следствие на слабото представяне на клубовете. Страната няма да има сигурен участник в групите на Шампионската лига.

Досега, спечелилият титлата в "Ередивизи", автоматично участваше в груповата фаза, а вторият участваше в квалификациите. "Фейенорд" и "Витес", които представляваха Холандия в евротурнирите, се сгромолясаха и страната се срина в ранкинга на УЕФА.

"Фейенорд" завърши на последно място в групата си в Шампионската лига в компанията на "Манчестър Сити", "Наполи" и "Шахтьор" Донецк. "Витес" също беше на дъното в групата си в Лига Европа при съперници "Лацио", "Ница" и "Зулте".

Така Холандия заема 13-тата позиция в ранглистата на УЕФА и за първи път от 15 години няма да има сигурен участник в групите на престижния турнир. Страната е изпреварена от Швейцария, а Чехия и Гърция дишат във врата на Ниската земя. Въпреки петте отбора, с които участва в евротурнирите, Холандия няма да има представител напролет. Отличниците в тази насока са Испания и Италия, чийто тимове успяха до един да си осигурят мачове в евротурнирите и след Нова Година.