на живо

Холандски шамар за "Реал" насред Мадрид, "Аякс" е на четвъртфинал (ВИДЕО)

"Кралете" бяха детронирани след 1:4 на "Бернабеу"

Getty Images

"Реал" Мадрид отпадна от Шампионската лига след тежко поражение с 1:4 като домакин на "Аякс" в реванша между двата тима от осминафиналната фаза. "Кралският клуб" спечели първия мач с 2:1, но отново бе неузнаваем на своя "Сантяго Бернабеу".

"Белият балет" записа четвърта поредна загуба у дома във всички турнири. "Аякс" пък вече е в серия от 4 успеха и продължава напред към четвъртфиналите. За последно грандът от Ниската земя се класира за следващата фаза на Шампионската лига след победа като гост преди 22 години. През март 1997 г., "Аякс" елиминира градския съперник на "Реал" - "Атлетико", надделявайки с 3:2 на "Висенте Калдерон". 

Освен че детронира миналогодишния носител на трофея, "Аякс" стана и едва вторият тим, отстранявал "Реал" в Европа след загуба у дома в първата среща. За последно това прави датският "Одензе" в турнира за Купата на УЕФА през сезон 1994/1995.

Тимът на Ерик Тен Хааг развали и рождения ден на "кралския клуб", който навършва 117 години утре (6 март).

Снимка: Getty Images

Гостите от Холандия играха много силно тази вечер и откриха резултата още в 7', когато точен бе Хаким Зийех. В 18' амстердамци вече водеха с 2:0 чрез Давид Нерес. "Реал" допусна два гола на "Бернабеу" в най-авторитетния клубен турнир за толкова кратко време за пръв път в своята история.

В 62' "Аякс" направи преднината си класическа и до голяма степен уби интригата, като автор на попадението стана Душан Тадич. При гола останаха съмнения, че топката е напуснала терена в началото на атаката и главният съдия Феликс Брих се консултира със системата за видеоповторения (VAR).

В крайна сметка голът бе зачетен и Тадич стана едва вторият играч на холандския гранд, разписвал се поне 6 пъти в един сезон на Шампионската лига. Другият е финландската легенда Яри Литманен през 1995 и 1996 г.

Снимка: Getty Images

"Реал" намали изоставането си в 70', когато Марко Асенсио реализира с хубав шут извън наказателното поле, не и без помощта на дясната греда. Тимът на Сантяго Солари тъкмо повярва в обрата, когато надеждите му за такъв бяха разбити окончателно от Ласе Шьоне. Датският национал се възползва от груба грешка на вратаря Тибо Куртоа, който бе излязал напред, и вкара от пряк свободен удар в 72' за крайното 4:1.

В следващите минути "Аякс" можеше да запише дори по-изразителен успех, но Зийех направи фрапантен пропуск. "Реал" пък завърши двубоя с 10 души заради изгонване на централния защитник Начо в добавеното време.

Снимка: Getty Images