на живо

Христо Христов завоюва сребро на европейското по вдигане на тежести

България завърши на второ място в класирането по нации

19-годишният Христо Христов завърши с два сребърни медала силното българско представяне на европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Москва. В олимпийската кат. до 109 кг Христов събра двубой от 406 кг, което му беше достатъчно за среброто в крайното класиране. Преди това той си бе гарантирал второто място в изхвърлянето.

Само с един килограм повече шампион стана Дмитро Чумак, с което Украйна задмина България в класирането по медали. Бронзът в категорията е за руснака Тимур Нание.

По-рано днес дебютантът за България Дейвид Фишеров също спечели сребро, но в движението изтласкване на кат. 102 кг 21-годишният щангист се нареди четвърти в двубоя с 378 кг. Другият ни представител Васил Маринов остана шести с 375 кг.

С категорията на Христо Христов завърши нашето участие на първенството в Москва. Активът на българите е три златни, три сребърни и един бронзов медала в двубоите, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, вторите места на Ивана Петрова, Карлос Насар и Христо Христов и бронзът на Валентин Генчев.

В движенията тимът ни завоюва 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови медала.

Това е най-доброто класиране на страната ни на европейски първенства от 7 година насам. 

С отличното представяне в руската столица България почти сигурно си осигури максимума от две квоти при мъжете за олимпийските игри в Токио това лято.

След младежкото световно първенство през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се определят според ранглистите. С шансове са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в Топ 10 и имат участия на големи първенства и турнири в задължителните три периода през последните години.

Виза за Токио получават първите 8 в ранглистите, плюс най-добрите от континенталните шампионати, съобразени с максималните квоти на всяка една държава.