на живо

Христо Крушарски подкрепи "Левски" и купи 106 билета за 24 май (СНИМКА)

Константин Папазов позира със собственика на "Локомотив" Пловдив

Lap.bg

Собственикът на носителя на Купата на България по футбол "Локомотив" Пловдив - Христо Крушарски, подкрепи "Левски", купувайки си 106 билета за рождения ден на клуба.

"Сините" предприеха крачката да продават пропуски за 24 май, когато "Левски" става на 106 години, въпреки че мач и тържествено отбелязване на празника не може да има, предвид забраната за струпване на хора заради коронавируса. 

Парите все пак ще влязат в касата на клуба, който е в тежко финансово положение. 

Билетите бяха дадени на Крушарски от баскетболния треньор Константин Папазов. Двамата позираха и за снимка с пропуските.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Васил Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. От днес (20 май) клубът дължи заплати за 3 месеца на футболистите, а те могат да разтрогнат договорите си по всяко време. За сега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

Сагата с мажоритарния пакет акции на клуба пък започна на 13 май. Притежател на 86,6% от "Левски" е приближеният до Божков Георги Попов. Той джироса ценните книжа на министър-председателя Бойко Борисов, който отказа да ги приеме. В момента те се намират на стадион "Георги Аспарухов". По-рано през деня Васил Божков организира анкета в своята страница във "Фейсбук", в която попита последователите си дали съдбата на акциите трябва да се реши чрез онлайн гласуване.