на живо

И българин "изплува" в допинг списъка на руските хакери

Групата "Fancy Bears" изпълни заканата си и публикува медицинските файлове и на други известни спортисти

Руската хакерската група "Fancy Bears" продължава атаката си срещу известни спортисти. След като преди два дни публикува в интернет медицинските досиета на тенисистките Серина и Винъс Уилямс и четирикратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика Симон Байлс, сега дойде ред и на състезатели от Великобритания и Германия. В списъка попадна и едно българско име - това на бореца Тервел Длагнев, който се състезава за САЩ.

Тервел е роден в София, но родителите му емигрират в Щатите когато е едва 4-годишен. Той се състезава в свободния стил на категория до 125 кг.

Длагнев е шампион от панамериканските игри и бронзов медалист от световните първенства в Хернинг 2009 и Ташкент 2014.

Според втората порция хакнати данни на Световната антидопингова агенция (WADA), две от големите звезди на британското колоездене - трикратният победител в "Тур дьо Франс" Крис Фрум и многократният медалист от олимпийски игри Брадли Уигинс, са имали разрешение за употреба на определени забранени вещества с терапевтична цел.

Публикуваните до момента документи показват, че разрешение за използване на непозволени стимуланти за медицински нужди са имали 14 състезатели от САЩ, по петима от Великобритания и Германия, както и по един от Русия, Дания, Полша, Чехия и Румъния. 

Сред имената на спортистите фигурира това на двукратната шампионка от "Уимбълдън" Петра Квитова, както и на олимпийския първенец в мятането на диск от Лондон 2012 Роберт Хартинг.

От УАДА продължават да твърдят, че действията на хакерите целят да саботират световната антидопингова система. Генералният директор на агенцията Оливие Нигли е убеден, че атаката е свързана с доклада, който разкри държавно спонсорирана система за употреба на допинг в Русия.