на живо

И Испания е на полуфинал на световното по баскетбол

"Ла Фурия" съсипа Полша, пътят към нов мач за титлата изглежда чист

fiba.com

Испания помете Полша с 90:78 и е на две победи от втора световна титла в историята на баскетбола на иберийската държава.

„Ла Фурия” има превъзходни шансове да се докопа поне до финал, а там, каквото сабя покаже. Защото сега тимът очаква победителя от двойката Австралия и сензацията Чехия.

Рики Рубио размахмаше вещо диригентската палка и остана на косъм от дабъл-дабъл за иберийците: 19 точки (3/4 от тройката) и 9 асистенции. Руди Фернандес бе направо палач в действие: 16 точки, между които 5/5 и 100-процентова успеваемост от тройката. Без да блести особено, Марк Гасол свърши своята работа в подкошието с 10 точки и 7 борби.

Снимка: fiba.com

За поляците само един не се бе предал предварително и той не е роден в Полша. Става въпрос за американеца Ей Джей Слойтър, който се прибра в съблекалнята с актив от 19 точки, между тях 4/6 от тройката.

Испания не успя да доминира осезаемо в борбата, но за сметка на това показа комбинативен баскетбол и записа с 9 асистенции повече от противника: 28 срещу 19.

Снимка: fiba.com

Испания има 11 участия на световни първенства, а до момента знаково си остава поколението, което през 2006 г. в Япония стигна до историческа първа титла на планетата. Поколение, в което личат имената на братята Марк и Пау Гасол, на Хуан Карлос Наваро, Хосе Калдерон, Фелипе Рейес и т.н.

За Полша това е едва второто участие на мъжкия национален отбор на Мондиала.