на живо

И най-популярният английски тим по света е...

Вижте кой от английските отбори е най-следен и в България

Getty Images/Guliver Photos

Успехите на терена в последните години явно не се отразяват толкова пряко върху популярността на английските клубове. Това поне показва проучване сред потребителите на Туитър, което преброява феновете на отборите от Висшата лига по цял свят.

Оказва се, че в Англия най-популярният отбор е Ливърпул. Червените от Анфийлд държат първото място с много крехък аванс пред Арсенал. 15,21% от потребителите на Туитър са последователи на Ливърпул, докато "топчиите" имат 15,03%. Третото място е заемано от Манчестър Юнайтед с 14,6%.

Когато става дума за феновете по света обаче Арсенал дърпа сериозно. "Артилеристите" водят убедително в Европа, Северна Америка и северна Африка.

Челси може и да не влиза в Топ 3 в Англия, но може да се похвали със сериозен интерес в Южна Америка, навярно заради наличието в състава на бразилците: Рамирес, Оскар и Уилиан. Донякъде учудващо, но "сините" имат предимство и във феновете в Испания. Там се отчитат 25%. Присъствието на Фабрегас, Аспиликуета и Диего Коста на Стамфорд Бридж навярно би обяснило това.

Манчестър Юнайтед владее обширния индийски пазар и може да се нарече доминант в южна Африка. В голяма част от Азия обаче други тимове имат по-сериозна фенска маса.

Проучването влиза в детайли, когато стане дума за Англия. Голяма интрига, разбира се, буди битката за Лондон, която се печели от...Арсенал. Резултатите показват, че тимът на Венгер има повече последователи от Тотнъм и Челси в Северен и респективно в Западен Лондон.

В останалите части на Англия пък се забелязва подкрепа за местните тимове, където много почитатели регистрират колоси като: Стоук, Лестър, Астън Вила, Съндърланд и Нюкасъл.

В градовете с по 2 тима интригата почти липсва. В Манчестър доминират "червените дяволи", докато в Ливърпул едноименният тим изпреварва сериозно Евертън.

В някои конкретни страни определени играчи очевидно са причина за интерес към дадени клубове. Такъв е случаят с Босна, където заради Един Джеко Манчестър Сити е следен от повече от 25% от феновете.

В Кот Д'Ивоар Дидие Дрогба е национален герой, така че не е изненадващо, че Челси е супер-популярен с 35'5%. Подобен е процентът на фенове на Ливърпул в Уругвай и причината за това не е друга, а Луис Суарес, който игра на Анфийлд няколко сезона.

Ето какво е положението и в България: Челси и Арсенал делят първото място с по 18%, следвани от Ливърпул със 17,3%

Детайлна карта на феновете на различните отбори по света може да видите: ТУК

 

Вижте кои са водещите отбори в някои от страните:

Обединеното Кралство: 1. Ливърпул 2. Арсенал 3. Манчестър Юн

Ейре: 1. Ливърпул 2. Ман Ю 3. Арсенал

Франция: 1. Арсенал 2.Челси 3. Ман Сити

Германия: 1. Арсенал 2. Челси 3. Ман Сити

Испания: 1. Челси 2. Арсенал 3. Ливърпул

Италия: 1. Челси 2. Ман С 3. Арсенал

Холандия: 1. Арсенал 2. Ман Юн 3. Челси

САЩ: 1. Арсенал 2.Челси 3. Ман Ю

Русия: 1. Челси 2. Арсенал 3. Ман Ю

Индия: 1. Ман Ю 2. Арсенал 3. Ливърпул

Австралия: 1. Ливърпул 2. Арсенал 3. Ман Ю

Бразилия: 1. Челси 2. Арсенал 3. Ман Сити