на живо

Джошуа пренаписа историята, прибра и четвъртия пояс

Британецът за първи път с пълни 12 рунда

Антъни Джошуа стана първият боксьор в историята, който е притежател едновременно на четири световни титли - WBA, IBF, IBO и WBO.

Пред близо 80 хиляди души на "Принсипалити Стейдиъм" в Кардиф, британецът завоюва 21-и пореден успех в тежка категория, побеждавайки със съдийско решение (118:110, 118:110, 119:109) новозеландеца Джоузеф Паркър.

Така единственият пояс, който Джошуа все още не притежава, е този на WBC, който е в ръцете американеца Дионтей Уайлдър.

За първи Джошуа трябваше да се боксира пълни 12 рунда, след като предишните му 20 победи идваха винаги с нокаут. 

Снимка: Reuters

Паркър, който не познаваше вкуса на поражението до тази вечер, вече е с актив от 24 победи, от които 18 с нокаут, и 1 загуба на профи ринга.

В първия рунд съперниците си размениха няколко прави удара, но се стараеха да спазват дистанция. Джошуа започна постепенно да притиска съперника към въжетата, стана по-агресивен и опита да се възползва от ръстовото си предимство, за да нанася по-точни удари в тялото на новозеландеца.

В четвъртия рунд британецът вкара ляв и десен прав, след което и кроше, а Паркър така и не можеше да се отличи с по-сериозен удар. Едва в петата част 26-годишният новозеландецът показа малко живец, пласирайки две точни крошета.

Шестият рунд започна със светкавична размяна на удари, Паркър обаче се движеше добре и дори успя да вкара един ъперкът в брадичката на Джошуа.

В седмия рунд мачът се накъса заради нечисти удари от страна и на двамата боксьори, а в осмия британецът реализира няколко бързи комбинации и поразклати Паркър край въжетата.

Снимка: Reuters

В деветата част Джошуа разкървави опонента си, а в 10-ата Паркър продължи да се брани тактически. 

Новозеландецът се оказа костелив орех и издържа на ринга повече от украинеца Владимир Кличко, който преди 11 месеца бе нокаутиран от 28-годишния британец именно в предпоследния рунд на битката.

Така след гонга за края на 12-ия рунд реферът вдигна победоносно ръката на Антъни Джошуа, който вече е само на един пояс от пълната доминация в света на тежката категория в бокса.