на живо

ИААФ гласува удължаване на санкцията на Русия

166 човека се обявиха за, само 21 против

Конгресът на Световната федерация по лека атлетика (ИААФ) гласува днес за удължаването на наказанието на руската лека атлетика. Решението беше взето, след като работна група начело с Руне Педерсен представи доклад за разследването на Руската федерация по лека атлетика и следи за промените, които се случват там с цел изчистване на руския спорт от допинга.

За удължаването на наказанието на руските атлети гласуваха 166 човека, а против бяха едва 21. Работната група пропоръча на ИААФ да остави в сила санкцията, тъй като Русия все още не е изпълнила на 100% изискванията, които са необходими за премахването й, а също така и не се вижда да полага такива усилия.

Членството на Русия в световната лека атлетика беше преустановено през ноември 2015-а година на основание на разследване, проведено от Комисия на Световната антидопингова асоциация (УАДА). Така руските лекоатлети се допускат на международни състезания само като индивидуални и неутрални състезатели. Така например на световното първенство, което стартира утре в английската столица са допуснати 19 руснаци.

"Русия е направила някакъв напредък, но не е достатъчен. Ясно е, че има еднакви правила за всички. Бъдещето на руската лека атлетика е в техните собствени ръце. И те могат да направят това, което се изисква от тях, без да се бавят", каза Педерсен и добави, че още до ноември тази година руснаците могат да възстановят пълноправното си членство при адекватни действия.

Малко преди него новоизбраният президент на Руската федерация Дмитрий Шляхтин се извини публично за неспортсменските практики до момента.

"Манталитетът на руските спортисти по отношение на допинга върви в правилната посока. Ако по-рано имаше сигнали за тези нарушения, вероятно вече проблемът щеше да бъде решен", заяви Шляхтин.