на живо

Идентифицираха и другите жертви в хеликоптера на Коби Брайънт

Властите са на мястото на инцидента, но засега няма официални отговори как и защо хеликоптерът е паднал

Идентифицираха и другите жертви в хеликоптера на Коби Брайънт

Шок и тъга са обхванали целия свят след новината за смъртта на суперзвездата на американския баскетбол Коби Брайънт, който загина при катастрофа с хеликоптер.

При инцидента загинаха още 8 души, сред които и 13-годишната му дъщеря Джиана. Няма оцелели при катастрофата. Властите са на мястото на инцидента, но засега няма официални отговори как и защо хеликоптерът е паднал.

Хора от градчето Калабасас, недалеч от Лос Анджелис, чуват звуците на ниско прелитащия хеликоптер.

„Чух шум от хеликоптер. Той летеше много ниско. Беше мъгливо. Видях, че лети много ниско и нещо не беше наред с двигателя. Опашката не се движеше както трябва. След двайсетина секунди чух експлозия", разказва очевидец на инцидента.

Мястото е планинско, а първите спасителни екипи достигат до останките с помощта на хеликоптери, но не намират оцелели. Все още продължава пренасянето на останките към моргата.

"Това е един вид логистичен кошмар, защото мястото на катастрофата е труднодостъпно. Сега обаче идват почитатели и опечалени в квартала или дори на самото местопроизшествие. Повтаряме, че то е забранено за всички, освен за спешните екипи и за разследващите", шерифът на Лос Анджелис.

Времето в района не е било подходящо за летене, казват синоптиците - ниска видимост, лек дъжд с гъста мъгла и смог. Данните показват, че пилотът е направил поне шест захода, преди да продължи напред.

Коби и дъщеря му са пътували за неин баскетболен мач. Другите идентифицирани на борда са Джон Алтобели, главен треньор на местния отбор по бейзбол, съпругата му Кери и дъщеря им Алиса, която играела в един и същи отбор с дъщерята на Брайънт.

Сред жертвите е и треньорката на калифорнийския баскетболния отбор за момичета Кристина Маузер.

Новината шокира милионите почитатели на Коби по целия свят. В „Туитър“ президентът Доналд Тръмп написа: "Въпреки че е един от най-великите баскетболисти на всички времена, Коби Брайънт тъкмо започваше в живота. Той обичаше своето семейство толкова много и имаше силни идеи за бъдещето."

Полицията и пожарната в Лос Анджелис са забранили на своите хеликоптери да летят в часовете преди инцидента точно заради времето.

Легендите на световния спорт отдадоха почит на Коби Брайънт чрез социалните мрежи.

"Той бе най-харизматичният спортист в света. Почивай в мир", написа Христо Стоичков в Инстаграм.

 
 
 
View this post on Instagram

Nos dejó el deportista más carismático del mundo. Descansa en paz. #8#24

A post shared by HRISTO STOITCHKOV (@hristo8oficial) on

Двете актуални суперзвезди на футбола също почетоха паметта на великия баскетболист.

"Коби беше истинска легенда и вдъхновение на мнозина", гласи посланието на Кристиано Роналдо.

"Напусна ни истински гений", написа Лионел Меси.

Баскетболната икона Майкъл Джордан разпространи емоционално изявление, в което посочва: "Обичах Коби, беше ми като по-малък брат. Нашите разговори много ще ми липсват. Беше страхотен съперник, един от най-великите в спорта".

Кой бе Коби Брайънт?

Той бе един от най-великите, които играта някога е имала. Коби бе символ не само на баскетбола, а на спорта въобще. Петкратен шампион в Националната баскетболна асоциация с "Лос Анджелис Лейкърс", 18-кратен участник в Мача на звездите, двукратен олимпийски шампион. Нахлува в Лигата без да е ходил в колеж.

На 18 години и 72 дни става най-младият в историята, играл в мач от НБА. На 18 години и 158 дни е най-младият титуляр в историята на асоциацията, през 1997-а е и най-младият, печелил конкурса за забивки. През 2018 г. филмът "Скъпи баскетбол", който е по негов сценарий, е отличен с "Оскар" за най-добра късометражна анимационна продукция. Изиграва последният си мач на 1 декември 2015 г. Отдава всичките 20 години от кариерата си на един отбор - "Лейкърс".