на живо

Идол на Италия идва за юбилея на Стоичков

Getty Images

Роберто Баджо е поредната голяма звезда, която ще вземе участие в юбилея на Христо Стоичков. Носителят на Златната топка за 1993 година официално потвърди, че ще излезе на стадион "Васил Левски" в шоуто "50 години номер 8".

Баджо започва кариерата си в скромния тим на Вичета, от където преминава във Фиорентина когато е едва 18 годишен и това дава тласък на кариерата му. Трансферът е на стойност 2,7 милиона лирети, а срещу тази сума младокът се отчита с 55 гола в 136 мача за период от 5 години. Фурорът, който прави с екипа на „виолетовите” и силното му представяне на Световното първенство през 1990 г. му донася трансфер в гранда Ювентус срещу рекордните тогава 25 млн, лирети. За пет години в Торино Роби реализира 115 гола в 200 мача и отвърждава името си като един от най-големите италиански играчи по това време. С „бианконерите” той печели едно Скудето, една купа на страната, една купа на УЕФА и разбира се, „Златната топка”.

Освен бяло-черната фланелка на Юве, Баджо носи още екипите на Милан , Болония,  Интер и Бреша. Въпреки че печели титлата в Италия още през първата си година на „Сан Сиро”, най-успешен за него е престоят му на „Марио Ригамонти”. За четири години като играч на Бреша, легендарният „№10”  успява да премине „кота 200” гола, реализирайки 46 попадения в 101 мача.

За националния отбор Роби има 27 гола в 56 срещи, а най-големият му успех е достигането до финала на Световното първенство през 1994 година, който е и най-голямото му разочарование. Той пропуска петата дузпа за Италия в сблъсъка за златото срещу Бразилия.

Спектакълът "50 години номер 8" ще се проведе на 20 май 2016 година на стадион "Васил Левски".