на живо

Идва ли Лига Европа 2?

УЕФА одобри трети международен клубен турнир

Getty Images

Лига Европа 2 - така неофициално все още се нарича най-новият международен клубен турнир на УЕФА. От европейскатафутболна централа заявиха, че проектът е одобрен и ще бъде включен в календара от 2021 г.

Форматът на надпреварата ще бъде като на Шампионска лига и Лига Европа - групова фаза и след това елиминации. В нея ще играят 32 отбора. Квалификационните кръгове за групите ще са 4 и ще се провеждат през юли и август.

Единствената разлика в провеждането на турнира ще е в определянето на класиралите се за 1/8-финали. Само победителите в 8-те групи ще бъдат сигурни участници в тях, а вторите и третите отбори в четворката ще играят плейоф за продължаване напред.

Стартирането на новия турнир ще доведе до промени в Лига Европа. Отборите в групите на познатата ни надпревара ще бъдат намалени от 48 до 32. 

От УЕФА отчитат като голям позитив, че Лига Европа 2 ще позволи на поне 34 държави от Стария континент да имат свои представители в европейските клубни турнири.

"Ще има повече мачове за повече клубове и повече федерации ще са представени в груповите фази", заявиха от Централата.

Друга промяна, която УЕФА ще въведе от 2021 г. е плейоф между третите отбори в групите на Шампионската лига и вторите в Лига Европа. Победителите ще продължат напред във втория по сила турнир.

Шампионът в Лига Европа 2 ще се класира директно за Лига Европа.