на живо

20-годишна полякиня е новата №1 в женския тенис

Швьонтек окупира върха след изненадващото отказване на Ашли Барти

Reuters

Шампионката от "Ролан Гарос" за 2020 година Ига Швьонтек (Полша) ще стане номер 1 в женския тенис на 4 април. Това стана факт след победата на 20-годишната тенисистка над Виктория Голубич (Швейцария) с 6:2, 6:0 във втория кръг на турнира в Маями.

Швьонтек ще измести от първата позиция в ранглиста Ашли Барти (Австралия), която преди няколко дни обяви оттеглянето си от тениса.

След интервюто си на корта полякинята беше изненадана, когато директорът на турнира Джеймс Блейк и бившата номер 1 в света Линдзи Дейвънпорт излязоха и й подариха букет цветя.

Снимка: Reuters

"Работата е там, че никога не съм си представяла този момент. Просто работех ден след ден и играех добре тенис. Но никога не съм вярвала, че това наистина може да се случи. Така че за мен е още сюрреалистично", заяви Швьонтек на пресконференция.

След титлата си на турнира в Индиън Уелс през миналата седмица тя се изкачи до номер 2 в света, а сега ще стане 28-ата тенисистка в историята начело на женската ранглиста.

На 20 години и 308 дни Швьонтек става третата най-млада тенисистка номер 1 след Ким Клайстерс (20 години и 64 дни) и Серина Уилямс (20 години и 285 дни).