на живо

„Игра на тронове” в „Барселона” – шестима директори напуснаха

Те отправиха остри критики към президента на клуба Бартомеу

Кризата в "Барселона" се задълбочи още повече, след като шестима членове на борда на директорите напуснаха едновременно. Сред подалите оставки са двама от четиримата вицепрезиденти на клуба Емили Русо и Енрике Томбас. Общо 7 вицепрезиденти на каталунския клуб напуснаха от 2015 г. насам, когато президентът Хосеп Мария Бартомеу беше преназначен на поста. Причината за оставките на шестимата шефове сега са неправилният начин, по който се ръководи клубът и огромната неяснота около бъдещето на „блаугранас” след кризата, причинена от коронавируса. Новината дойде в четвъртък (9 април), минути преди полунощ.

Оставките им се потвърждават от остро писмо, адресирано до президента на клуба Бартомеу, публикувано първо в „Ла Вангардиа”.

„Стигнахме дотук, след като се оказахме възпрепятствани да променим критерия, по който се управлява клубът в светлината на сериозни предизвикателства в бъдеще, особено предвид новия сценария след края на пандемията от коронавирус.” , се казва в писмото.

Оставките идват и след месеци на вътрешни битки в клуба. Източник на ESPN споделя, че процесът на работа по високите етажи на Камп Ноу приличана на сериала „Игра на тронове” – всеки се чувства, сякаш е на война за президентския пост преди предстоящите избори следващото лято. Двата мандата на Бартомеу изтекоха, затова със сигурност „Барселона” ще избере ново име за най-високия пост в клуба.

В писмото си шестимата членове на борда призовават също изборите да се проведат при първия удобен момент, „в който обстоятелствата го позволяват, за да може бъдещето на клуба да бъде подсигурено по най-добрия възможен начин в най-скоро време”.

Напрежението на върха „къкреше” бавно и постепенно, но нещата ескалираха, след като беше разкрито, че Бартомеу е наел PR агенция да изчисти неговия имидж чрез социалните мрежи, като в същото време дискредитира някои от звездите на клуба, част от ръководството и легенди – всички онези, които дръзнат да са срещу него, твърдят испанските медии. Скандалът е познат като „Барсагейт”.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове:

Барселона