на живо

Играч на "Тотнъм": Димитър Бербатов ме вдъхнови (ВИДЕО)

Джошуа Онома посочва българина за основната причина да стигне до първия отбор

Джошуа Онома е име, което често ще чуваме през следващите години, говорейки за английския "Тотнъм". През 2007 г. съдбоносна среща не с кого да е, а с българския футболист Димитър Бербатов вдъхновява бъдещата звезда на "шпорите".

По онова време 9-годишният Онома тренира в юношеската школа на тима, а Бербатов е в пика на своята кариера. Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" подава ръка на младия талант и му вдъхва надежда един ден да стане професионален футболист.

Осем години по-късно, малкият Джошуа вече е пораснал и на 2 ноември прави своя дебют при успеха с 3:1 срещу "Астън Вила". 

"Можеш да кажеш само по усмивката ми колко се вълнувам. Бяхме в училище, когато ни казаха, че ще ни посети футболист от първия тим на "Тотнъм". Когато видяхме Бербатов, онемяхме. Винаги съм мечтал да съм футболист. Бербатов е един от най-добрите играчи във Висшата лига. Задавах му въпроси как да стигна до върха", спомня си 19-годишният полузащитник.

Димитър Бербатов преминава в английския клуб през 2006 г. за сумата от 16 млн. евро, което го превръща в най-скъпия български футболист. По време на своя 3-годишен престой на "Уайт Харт Лейн" той отбелязва 46 гола в общо 102 мача. 

Преди няколко дни в ролята на ментор влезе самият Онома, за да покаже на малчуганите, че мечтите наистина се сбъдват. До момента той има едва 10 мача за "шпорите", но всички погледи са вперени в предстоящите му изяви.