на живо

Футболисти твърдят, че били дрогирани с... лимони (ВИДЕО)

През 1983 г. Малта губи от Испания с 1:12 след изоставане от 1:3 на полувремето и съмнително мудна игра

Изминаха почти 35 години от един от най-съмнителните мачове в историята на футбола. През 1983 г. Испания побеждава Малта с 12:1 и се класира за европейското първенство благодарение на по-добрата си голова разлика в сравнение с втория - Холандия.

Сега, толкова време по-късно, испанска телевизия намери част от играчите на Малта, които направиха интересно признание.

Някои от водещите действащи лица споделят, че на полувремето са били свидетели на странна картина, която е променила развоя на ключовата среща. Според самите футболисти, те са били дрогирани при резултат 1:3. Мъж, облечен в бяло, предложил на играчите лимони, които довели до почти мигновено изтощение. Затова не е чудно, че през следващите 45 минути зрителите стават свидетели на 9 попадения за "Ла Фурия Роха".

Двубоят е ключов, тъй като е последна среща от квалификациите. Холандците вече са победили малтийците 4 дни по-рано и очакват своето класиране. Задачата пред Испания изглежда много трудно постижима, тъй като се нуждае от победа с 11 гола разлика, за да се класира на европейско първенство. Един от малкото добри факти за испанците е, че са домакини.

Мачът в Севиля започва по очаквания начин - тотален натиск от страна на домакините, които съумяват да открият резултата 18 минути след началото, когато Сантиляна се разписва. 8 по-късно Деджорджо смълчава трибуните, изравнявайки резултата. Испанският голмайстор успява да излъже вратаря на два пъти, като по този начин вдъхва увереност на своите съотборници.

Нуждаейки се от цели 9 попадения, испанците излизат на терена немного мотивирани. Малтийците обаче, употребили лимоните, чиито съставки остават неясни, са твърде тромави на терена.

Само 20 минути след началото на второто полувреме малтийският вратар вади топката от мрежата си още 5 пъти.

До 83-ата минута Испания вече води с 12:1, което е и крайният резултат, оказващ се достатъчен за иберийците да се класират за шампионата на Стария континент.

На последвалия форум през 1984 г. "Ла Фурия Роха" печели своята група безапелационно, а след това на полуфиналите отстранява Дания след наказателни удари. На финала все пак Франция вдига трофея, а за Испания остават сребърните медали и един спомен за лимони.