на живо

"Играем за Яница": Футболисти от Италия и България събират пари за 6-годишно дете

В Русе организираха благотворителен турнир

Благотворителен футболен турнир в помощ на 6-годишно дете събра аматьори и професионалисти в Русе. В надпреварата се включиха 34 отбора с над 300 участници, които дариха близо 10 000 лева за лечението на малката Яница Карачорова от крайдунавския град.

Кошмарът за семейството на Яница идва преди няколко месеца, когато детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Единственият шанс е лечение в Германия, за което трябват 200 000 лв. Организират се различни кампании за набиране на средства, сред които е и футболният турнир в Русе.

"От наш много близък приятел научихме новината за самото заболяване на детенцето. Стана много спонтанно, решихме да организираме благотворителния турнир, с който да можем да помогнем за лечението в Германия. Изключително съм впечатлен от хората, които решиха да ни помогнат", каза пред bTV Младен Петков, който е организатор.

Подкрепа оказва и Теодора Стефанова, известна като "Ясновидката на Берлускони". Тя привлича към каузата италиански футболни звезди.

"Това са Филипо Индзаги, Кристиано Виери, Кристиан Броки, Доменико Кришито и Пауло Ваноли. Съответно и Андрей Гълъбинов от националния отбор. Аз се обадих по телефона, тя каза "ще направя всичко възможно, каквото мога ще ви помогна" и така се случиха нещата, за което искам да ѝ благодаря."

За да помогнат на Яни, в турнира се включват както аматьори, така и професионалисти. Сред тях е и капитанът на "Дунав" Русе Диян Димов.

"Смятам, че всеки един човек, който има сърце, трябва да подкрепи това прекрасно дете. Още един път му пожелавам да се оправи по най-бързия начин и радвам се, че толкова много хора откликнаха. Футболът като цяло е да сплоти хората и виждам, че има много добри хора", коментира Димов.

Протегнатата ръка от толкова много хора дава надежда на семейството на Яница.

"Не съм очаквала, но наистина има много добри хора и от чужбина, и от Америка, просто отвсякъде ми пишат, пращат, много съм благодарна, наистина не съм очаквала такава съпричастност и толкова добри хора с такива сърца, много им благодаря… Яни е много добро дете, будно, много обича да рисува, сега докато бяхме в болницата постоянно рисуваше картинки на доктори, на баба, на леля, на всички. Много добро детенце, не заслужава това, което му се случи", каза майката на Яница - Лина Петкова.

Сумата от 200 000 лв. за първата терапия в Германия, която започва на 11 юли, вече е събрана. Предстоят още две, като всички се надяват те да помогнат на Яни да пребори болестта и да оздравее.