на живо

Игрите в Токио няма как да се проведат, ако не бъде открита ваксина за COVID-19

Мнението е на професор Сридхар от университета в Единбург

Getty Images

Олимпийските игри в Токио, които бяха изместени с година, няма как да се проведат, ако не бъде открита ваксина за коронавируса. 

Това прогнозира професор Дави Сридхар - ректор на здравния факултет в университета на Единбург. 

Игрите трябваше да се проведат между 24 юли и 9 август 2020 г., но заради пандемията от коронавирус бяха отложени с година. 

Според Сридхар и в момента такъв план е нереалистичен, тъй като няма как да се гарантира здравето на атлетите и зрителите, ако няма ваксина.

"Ако има ваксина през следващата година, е реалистично да се проведат олимпийски игри. Ваксината е много важна. Трябва ефективна и достъпна ваксина. Но ако не бъде открита, не е реалистично да мислим за олимпийски игри. Решението за отлагане беше правилно. Единственият начин да се справим със ситуацията е да се надяваме, че учените ще се справят. Само така ще се измъкнем", заяви тя.

Снимка: Reuters

Международният олимпийски комитет и организаторите в Япония проведоха видео разговор пред дни, за да обсъдят ситуацията, като се обединиха около идеята, че именно олимпийските игри са "светлината в края на тунела" за целия свят. 

След отлагането, те трябва да се проведат от 23 юли до 8 август 2021 г.

След период на затишие, в Япония броят на регистрираните заразени започна да расте. До момента те са над 9700. За това японският премиер Шиндзо Абе обяви извънредно положение в страната.

bTV призовава: останете си вкъщи!