на живо

Илиана Раева: Доволна съм. Очаквам много ярка България през новия сезон (ВИДЕО)

"Не съм доволна, но и не съм притеснена от представянето на Боряна Калейн", заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева е оптимист за представянето родните грации на предстоящите през сезона турнири. Тя изгледа контролното на индивидуалните гимнастичка, както и първото представяне на съчетанията на ансамбъла пред публика.

"Надявам се, че тези от вас, които следят развитието на световната художествена гимнастика, са видяло ярко открояващите се композиции на нашите момичета и се надявам с времето, когато те улегнат и бъдат изиграни абсолютно без грешка, това да бъде много сериозно оценено. Видяхме и напредък при девойките, много голям напредък. Имаме едни прекрасни отбори - жени, девойки, ансамбъл, само трябва много работа и мисля, че България бъде много ярка във всичките си гарнитури тази година. Наистина очаквам една много ярка България!", заяви Раева. 

Тя e доволна от поведението на гимнастичките от ансамбъла, които се надяват да повторят олимпийския триумф на техните предшественички. 

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Много съм доволна от това, което показаха момичетата, защото първо за първи път изиграха съчетание без грешка на обръчи, второ второто съчетание, което е много по-трудно като изпълнение заради уреда лента, които съществува вътре и се изисква много повече работа и концентрация, допуснаха лоши изхвърляния, които обаче отиграха умно, което много ме радва и ми хареса. Това беше нещо като бойното им кръщение и съм много доволна от видяното на този етап", сподели Раева и добави:

"Целта е новият ансамбъл да повтори успехите на предишния, който стана олимпийски шампион. Това са едни изключителни момичета, много различни, те са много ярки индивидуалистки и това, в което все още имаме проблем е екипната работа, усет към ансамбловата игра. Това е нещо много специфични, нещо, върху което работим много и се изисква още малко време. Тези момичета започват с една година по-късна подготовка за олимпийските игри в Париж, но в никакъв случай не го приемайте като някакво оправдание, напротив. Мисля, че това ще бъде един много, много силен ансамбъл".

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Раева коментира и представянето на Боряна Калейн. 

"Боряна Калейн тръгна много добре, тренира много силно, но имаме един проблем, който не можем да овладеем вече няколко години, а сме търсили доста лекари. Видяхте, че на съчетанието с бухалки тя беше с тампон в носа. Много често при напрежение и по-силна загрявка й тече кръв от носа. Независимо, че допусна грешка на обръч, започна доста концентрирано. Аз смятам, че Боряна в Марбея ще се концентрира максимално. Разбира се, че не съм доволна от представянето й с оглед на това, че допусна доста грешки, но не съм притеснена, защото тя тренира много сериозно", каза Раева.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ