на живо

Илиана Раева: Единственото еднакво между новия и стария ансамбъл е добрата подготовка

Тя покани всички на Световната купа в София от 8 до 10 април. Турнира може да гледате пряко по RING

Илиана Раева: Единственото еднакво между новия и стария ансамбъл е добрата подготовка

Място за сравнение между новия и стария ансамбъл по художествена гимнастика, който спечели олимпийска титла в Токио, няма. В това е убедена президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. 

"Ние се готвим безкрайно усилено, тренираме много. Когато имаш вече една олимпийска титла и знаеш, че си наследник на най-успешния отбор в историята на България, това е сериозен старт за кариерата ти, но и тежи, защото всички погледи са вперени в теб и очакват същите резултати. Ние работим с два състава - основен и резервен. Весела Димитрова непрекъснато заменя, защото все още сме в началото на олимпийския цикъл и трябва естествено да направим най-добрият отбор", разясни тя в предаването "Тази сутрин" и добави:

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Това са тотално различни момичета, ярки индивидуалистки, състезателки, които не са играли много в ансамбловите съчетания преди това. Много различна визия имат, много различни качества. Не трябва въобще да се прави паралел и да се търси еднаквост в този отбор и олимпийските шампионки. Единствено еднакво, което може да се търси, е добрата им подготовка и доброто им представяне, на което се надяваме"

Една от причините е смененият правилник през новия сезон, в който със сериозна тежест е компонентът артистичност.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Конкуренцията рязко се промени след световните събития, защото едни от най-силните представителки на художествената гимнастика няма да вземат участие в такива състезания. Нашият спорт е специфичен, индивидуален. И откакто го има, състезателката воюва най-вече със себе си на килима, за да изиграе по възможно най-добрия начин съчетанията си. Не е важно срещу кого се състезаваш, а какво е твоето ниво, колко си израснал. В момента художествената гимнастика има нов правилник, който удовлетворява българската школа. Това, което ние показваме, коренно се отличава от показаното от всички състезателки. Той има нов-стар компонент - артистичност, който много тежко се наказва, но изисква изключителна подготовка. Правейки трудностите с тяло и уред, трябва да бъдеш една актриса на терена, да превъплътиш движенията и да изградиш образ на терена".

За първи път съчетанията си пред родна публика българските гимнастички ще покажат на Световната купа в София. Тя ще се проведе от 8 до 10 април в "Арена Армеец" и ще бъде излъчвана пряко по RING, VOYO.BG и на сайта btvnovinite.bg.

В нея няма да могат да участват гимнастички от Русия и Беларус, но пък ще има представителки на Украйна.

"Ние получихме писмо от нашата Световна централа, че тези две държави са изключени от всички състезания, организирани от нея. Световната купа е такова състезание. Не ние решаваме дали могат да участват или не. Ще има украинско присъствие, което досега имаше само в италианското първенство, на една блестяща състезателка Виктория Оноприенко, която участва и на олимпийските игри. С една от своите треньорки в момента е в Италия. Всички украинки са под огромен психологически натиск. Това, което правят, е истинско геройство. Оноприенко говори след участието в италианското първенство за всички, които са останали в Украйна и се борят за своята свобода. Много силни думи! Това момиче е истински герой! Много е тежко, оставяйки родителите си, най-близките си, треньорката си, да имаш мисия да представяш страната си", разказа Раева.

Тя призова за мир и за спиране на войната в Украйна.

"Много е страшно и наистина се надявам тези загубили разсъдъка си мъже да седнат и по най-разумния начин да прекратят това ужасно нещо, което на нас ни се струва абсолютно невъзможно във века и в съвременния живот, който живеем. Говорих лично с Ирина Дерюгина - президент на федерацията и старши треньор на Украйна. Тя ми каза "Благодаря ти много, но моето място е тук до нашите мъже". Има много украински гимнастички по нашето Черноморие. Тук пристигна и хореограф, балетен педагог, който започна работа с националния отбор".

Раева покани всички на Световната купа, която ще бъде светло събитие в тъмните времена.

"Нека всички любители на художествената гимнастика да присъстват на нещо светло, приятно, истинско. Да подкрепим нашите момичета в тези тъмни времена, в които живеем. От 8 до 10 април в "Арена Армеец" на Световната купа ще ви очакваме", заяви Раева.