на живо

Илиана Раева: Новият правилник е правен като за Боряна Калейн

"Очаква ви приятна изненада от ансамбъла", заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика

Навръх своя рожден ден президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева присъства на контролното състезание за представителките ни в индивидуалната надпревара - Боряна Калейн, Татяна Воложанина и Ева Брезалиева. 

Тя не спести похвали за новите съчетания на Калейн и заяви, че е оптимист за представянето ѝ през сезона.

Снимка: Lap.bg

"Този правилник е за нея. Композициите й са зрелищни. Тя дори има и скандали нюанси в някои от съчетанията. Това на мен много ми харесва. Такъв трябва да бъде един новатор. Така трябва да се подхожда, ако искаш да впечатляваш и да побеждаваш. Ако Боряна успее да изчисти детайлите, които все още не успява да направи, ще бъде едина от абсолютните претендентки за шампионската титла в многобоя. Никоя от най-изявените гимнастички, включително и сестри Аверини, не са в състояние да играят тази гимнастика, която в момента играе Боряна Калейн. В последните две седмици тя работи така както трябва за да бъде шампион. Аз имах страшно много претенции за нейната работа в последните две-три години. Тя повече няма време за неуспехи. Имахме много сериозен разговор с нея и с личната й треньорка и след него Боряна работи много, много правилно и така както трябва", каза Раева. 

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Боряна Калейн ще участва за първи път на състезание през настоящия сезон на 26 и 27 март в Гран при на Марбея. Там дебют ще направи и новият ансамбъл, който наследи олимпийските шампионки от Токио.

"Вчера бях при тях. Мисля, че много голяма и много приятна изненада ви чака. Преди да заминат за Марбея ще има контролно състезание пред публика. Виждате, че тези две години на пандемия драстично се отразиха на момичетата. Искам да благодаря на най-запалените ни привърженици, които не пропускат контролни. Много е важно те да са тук и момичетата да играят в състезателна обстановка. Това променя концентрацията им, променя начина им на заравяне, а всичко това е необходимо за да привикват и да започнат да се състезават така както трябва", каза Раева.