на живо

Илиана Раева пред bTV: Нищо страшно не се е случило! (ВИДЕО)

"Тези момичета са най-силният отбор на планетата", категорична е президентът на Българската федерация по художествена гимнастика

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика - Илиана Раева, заяви, че момичетата от националния ансамбъл на България и треньорът им Весела Димитрова, са преживяли драматично допуснатата грешка по време на второто съчетание в многобоя на Европейското първенство в Гуадалахара, Испания.

Заради по-ниската оценка на топки и въжета, българските грации загубиха лидерската позиция и спечелиха бронзов медал в шампионата.

Раева обаче увери, че Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова вече са добре и са готови днес (3 юни) да представят съчетанията си и да се борят за медали на отделните уреди.

"Момичетата са крайно разочаровани! Голяма драма беше снощи! Проведохме един много полезен разговор. Отново ще кажа, че независимо от класирането, това е най-силният отбор на планетата! Нормално е, че момичетата, всички ние и всичките ни колеги, които не спираха да ни поздравяват и да казват колко сме силни и различни от всички останали, да очакват да спечелят златните медали, след като изиграха по един невероятен начин съчетанието, което им е по-трудно за изпълнение на самите тях. Поговорихме вчера. Мисля, че момичетата са много добре в момента. Весела (б.а. - Весела Димитрова, треньор на ансамбъла) също изживя своята сериозна драма. Нищо страшно не се е случило!", увери Раева.

Тя дори намери положителни черти в грешката на грациите. Президентът на Федерацията е уверена, че именно това представяне ще накара момичетата още по-целеустремено да следват пътя си към добро представяне на олимийските игри в Токио през 2020 г.

"Тези деца, независимо, че направиха много голям фурор през последната година, са все още доста малки на възраст и им трябва още малко опит. Имаше притеснение в тях. Когато се бориш от позицията, че си най-силният и задължително трябва да спечелиш, е малко по-трудно. Още малко опит им трябва, но съм много спокойна, защото тренират много силно, много мотивирано, смели са. Те знаят, че са най-силният отбор в момента, че няма спортист, който да не е бъркал, да не е губил, че това е пътят към онази цел, която всички сме си поставили, че този път, ако е само с цветя и рози, тя няма да се постигне. Всяка такава много сериозна спортна драма е едно невероятно израстване!", заяви Раева.

Тя не пропусна да похвали състезателките при девойките, които се представиха на ниво в състезанието. Днес (3 юни) предстоят финалите на отделните уреди при тях, на които България ще бъде представяна от Татяна Воложанина.

Ансамбълът пък ще представи отново двете си съчетания във финалите на отделните уреди.

Днес започва и състезателната програма при жените - индивидуално. Медали ще се раздават само в многобоя, а на килима ще излязат Невяна Владинова и Катрин Тасева.