на живо

Илиана Раева: Така трябва да изглежда българската гимнастичка

"Класирането е реално и съм много горда", каза президентът на Българската федерация

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева беше изключително доволна от представянето на Боряна Калейн и Катрин Тасева в многобоя на световното първенство в Баку. Българските представителки се наредиха съответно на 4-о и 9-о място, като по този начин спечелиха и две квоти за олимпийските игри през 2020 в Токио.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

"Щастлива съм, че и двете ни момичета показаха много сила, много воля. Ако трябва да бъда откровена, най-много се радвам, че имаме състезател, който излезе със самочувствие, със страхотна вяра в себе си. Излезе да се състезава, да печели. Така трябва да изглежда всяка една българска гимнастичка! Много се гордея с Боряна! Тя направи един страхотен рейд от състезания, много успешни дни и мисля, че от всички изигравания има само една грешка. Показа невероятно израстване. Аз за нея се притеснявах повече, отколкото за Катрин, защото още е много млада. Няма този опит, рутина. Няма достатъчен брой състезания и напълно осъзнавах риска. Знаех, че тя е родена за шампион. Тя е родена, за да се състезава. Гордея се с двете ни момичета. Катрин, Боряна и днес Невяна. Изпълнихме си целта", заяви Раева след състезанието.

"Катрин показа това, което виждахме цяла година – че е един изключителен боец, че знае да се състезава за страната си. И двете усещаха напълно огромната отговорност. Нашите момичета показаха нещо страхотно. Катрин от 18-а стана 9-а, Боряна от 9-а стана четвърта. С оглед на работата, която виждам, тя ще е от претендентките за медалите в Токио догодина. Класирането е абсолютно реално и аз съм страшно горда и щастлива от направеното.", добави тя.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

Утре (21 септември) предстои първото предизвикателство за ансамбъла. Момичетата на Весела Димитрова останаха трети през 2018 г. в София, а този път ще се борят за медал в по-благороден метал.

"Съдийския фактор в нашия спорт, що се отнася до субективност, ме кара да се притеснявам, защото има 5 държави, които ще се борят за квоти. Цялото внимание ще бъде върху тях. Българи е една от най-силните страни в ансамбъла, конкурентите ни също не са за подценяване. Искам да пожелая на момичетата. Аз вярвам в техните сили. Всички тук са им страшни фенове и всички ни пожелават успех", разкри още Раева.