на живо

Имате "излишни" 25 млн. евро? Купете си "Панатинайкос"!

Един от най-великите баскетболни клубове в Европа се продава

Във времена на световна финансова криза заради пандемията от коронавирус, едва ли ви се намират "излишни" 25 млн. евро. И все пак, ако банковите ви авоари не са пострадали в месеците на пандемия и обичате баскетболната игра, то тогава имаме интересна оферта:

Станете собственик на един от най-великите клубове в Европа "Панатинайкос"!

Гръцкият гранд днес официално бе обявен за продажба. Собственикът на клуба Димитрис Янакопулос обяви и конкретна цена: 25 млн. евро, макар че по думите му, само марката ПАО струва 75 млн. евро.

Димитрис Янакопулос наследи "Панатинайкос" от вече покойните си баща и чичо – Павлос и Танасис Янакопулос. Фамилията на фармацевтичните магнати и основатели на компанията "Вианекс" от южната ни съседка притежава баскетболния отбор от средата на 80-те години на миналия век.

Само за периода 1987-2012 г. инвестициите на братя Янакопулос в баскетбола се оценяват на над 373 млн. евро.

45-годишният Димитрис Янакопулос стана президент на целия спортен клуб на "Панатинайкос" през зимата на 2018 г., а още от 2012-а е в управата на баскетболния тим на "детелините". За периода 1996-2011 ПАО печели 6 пъти баскетболната Евролига, пет от които начело с легендарния сръбски треньор Желко Обрадович. Във витрината на отбора стоят 38 титли и 19 купи на Гърция.

По време на своето управление Янакопулос-младши ще бъде запомнен с непрестанните си скандали с гръцки власти и с мениджмънта на Евролигата – турнир, от който той многократно заплаши, че ще извади "Панатинайкос", въпреки че през 2015-а "зелените" подписаха 10-годишен договор с надпреварата и ако го нарушат, ги грози глоба в размер от 10 млн. евро.

Пилеене на богатството на фамилията с лека ръка, угроза от банкрут и слухове, че парите, натрупани от баща му и чичо му отиват за алкохол и наркотици са сред най-често срещаните обвинения към Димитрис.