на живо

Исинбаева: Игрите в Пьончан ще бъдат "осакатени" без Русия

Това ще бъде една куца олимпиада, смята двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок

Двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева нарече Зимните олимпийски игри в Пьончан догодина "осакатени", след като в тях няма да участват руски спортисти.

"Всички, които до последната минута вярвахте в справедливостта и се надявахте на нещо по-добро, моля ви не се отчайвайте. Както и вие, аз също през изминалата година до последната минута вярвах в справедливостта. Решението на МОК не бива да се нарича неочаквано. Принципно всичко вървеше в тази посока, но аз все пак се надявах да се позволи на чистите и неопетнени спортисти да излязат на спортните трасета под флага на своята страна - Русия", пише бившата лекоатлетка в социалните мрежи.

"Мислех, че позицията на МОК е да отстоява и защитава чистите спортисти по целия свят, без да се взира в тяхната националност, цвят на кожата или етническа принадлежност и това ще бъде показано в действителност. Какво остана от принципа на олимпизма, от духа на олимпиадата, от идеята за олимпийските игри? Без Русия това е една куца олимпиада", добавя още Исинбаева.

Вчера МОК взе решение да прекрати членството на Олимпийския комитет на Русия и да спре от участие в Пьончан спортистите на тази страна заради системно нарушаване на допинг правилата. Руските състезатели имат право да се състезават индивидуално под олимпийски флаг.

Самата Исинбаева не успя да участва на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. Това стана поради проблеми от същия характер - Руската федерация по лека атлетика бе изритана от Световната (ИААФ). И тогава ИААФ реши да не пуска руски лекоатлети в Рио с изключение на състезателката по скок на дължина Дария Клишина, която живее и тренира в чужбина.

Зимните олимпийски игри в Пьончан ще се проведат от 9-и до 25-и февруари 2018-а година.