на живо

Испанският съд се произнесе: Неймар е невинен

Край на сагата с трансфера на бразилската звезда в Барселона

Getty Images

Испанският върховен съд свали обвиненията си срещу капитана на бразилския национален отбор Неймар за измама и корупция при трансфера на нападателя в настоящия му клубен отбор Барселона.

Бащата на футболиста и негов агент Неймар да Силва Сантос, бившият президент на Барселона Сандро Росей и бившият президент на клуба в родината му Сантос- Одиило Родригеш, също са оневинени съобразно писаните правила за трансферите.

Делото срещу звездата на каталунския гранд стартира преди три години, след като бразилската инвестиционна компания ДИС подаде жалба, че е ощетена финансово при трансфера на Неймар в Барселона.

Прокуратурата заподозря бразилеца и баща му в укриване на данъци и неясно изписване на сумите по сделката, също направено с цел измама.

ДИС е откупила 40 процента от стойността на футболиста от клуба Сантош през 2013-а година, но след преминаването в Барселона е получила по-малка компенсация. Те настояваха и за отмяна на трансфера.

На делото през февруари Неймар и баща му, заедно с тогавашното ръководство на клуба отрекоха всички обвинения, които бяха отправени срещу тях.