на живо

Правителството ще носи отговорност при Мондиал 2018 без Испания

Думи на отстранения от поста президент на местната футболна федерация - Анхел Мария Вияр

Отстраненият от поста президент на Испанската кралска футболна федерация (РФЕФ) Анхел Мария Вияр смята, че правителството ще носи отговорност, ако националният отбор бъде изключен от световното първенство в Русия догодина, съобщава вестник "Ел Паис".

"Висшият спортен съвет единствен трябва да носи отговорност, ако Испания бъде извадена от световното първенство по футбол, казва Вияр и подчерта, че ФИФА в момента единствено наблюдава процедите в страната. Рискът е сериозен и самото правителството бута страната към риск".

Няколко седмици по-рано ФИФА предупреди, че може да извади Испания от участниците на Мондиал 2018 заради вмешателство на правителството на страната в работата на Футболната федерация.

Въпреки това министър-председателят на страната Мариано Рахой обяви, че няма място за притеснение относно участието на Ла Фурия на Мондиала в Русия.

Самият Вияр е отстранен от поста президент на Федерацията с решение на Спортния съвет на Испания, откъдето излязоха обвинения в корупция. От въпросния съвет, който е държавен орган, препоръчват да бъдат организирани нови избори за президент. ФИФА пък тълкува това решение като намеса във вътрешните дела на федерацията.

Президентът на испанската федерация по футбол вече е заподозрян във взимане на подкупи и организиране на контролирано гласуване при избори във ФИФА на страни от други регионални конфедерации.

Тагове:

@